Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

God rapsskörd i Skåne – snart inleds sådden av höstraps

Trots att spannmålsskörden är i full gång börjar sådden av höstraps att närma sig. Bra skörd och högt pris på rapsen gör att en stor sådd kan vara att vänta. Och planeringen för årets sådd av höstraps har redan börjat. Det rapporterar Lantbrukets Affärstidnings webbversion, atl.nu.

Bild: Yvonne Johansson
– Försäljningen av rapsfrön har ökat och många lantbrukare har redan varit och hämtat fröna på sina lokala lager. Vi börjar få undan lite arealer att så på men tröskar nog någon vecka till innan vi börjar på allvar med sådden, säger Fredrik Bodin, chef på Lantmännen region syd, Lantbrukets Affärstidnings sajt atl.nu (Obs! Premiumartikel för digitala prenumeranter).
Årets rapsskörd ligger i många fall över fyra ton per hektar i Skåne och prisnivån är över 3,70 kronor kilot. Fredrik Bodin påpekar att stämningen kring raps är positiv, vilket väntas bidra till att sådden ökar:
– Folk tjänar bra med pengar på sin raps just nu och det kan bli fyra kronor kilot eller mer med oljehaltstilläggen. Alla sitter med en bra känsla och jag tror att det kommer att märkas vid sådd.
Den nederbörd som fallit över södra Sverige i veckan anses också ge goda förutsättningar för en fin etablering av höstraps, där sådden väntas dra igång på allvar i mitten av augusti.
– Numera vågar vi så höstraps tidigare eftersom vi har tillgång till verktyg att tillväxtreglera med så att den inte förväxer sig. Sår du tidigt kan du till och med hinna tillväxtreglera två gånger i höst, säger Fredrik Bodin till atl.nu.
Gå till toppen