Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elin Henriksson: Helamning, delamning eller ersättning. Det är kvinnans val.

För många kvinnor är amning en mysig stund. För andra är det en plåga.Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT
Första veckan i augusti firas World Breastfeeding week, ett initiativ från bland annat WHO och Unicef för att främja amning. Detta för att ökad amning i utvecklingsländer kan rädda 800 000 barn från tidig död och för att många västländer saknar en familjepolitik som gör det möjligt att kombinera amning med arbetslivet.
I sociala medier finns flera kampanjer för att normalisera amning på offentliga platser. Men också många som beskriver hur de kritiseras om de valt att inte amma. Amningsforskaren Gerd Almquist-Tangen menar att det är vanligt att kvinnor som inte ammar känner skam och att myndigheter ofta brister i stöd till kvinnor som vill flaskmata.
En vän har beskrivit att hon kände sig som en behållare, med fullständigt ansvar för att tillgodose sitt barns matbehov. För att skapa avlastning på natten ville hon och hennes partner övergå till delamning, men möttes av motstånd i vården. Sömnsvårigheter och ångest sågs, av de flesta, inte som tillräckliga skäl att minska amningen.
Att ett nyfött barns välmående bör komma i första rummet är det nog få som bestrider, särskilt bland nyblivna föräldrar. Men amningshetsen kan inte gå så långt att kvinnans mående åsidosätts. Särskilt inte när 10 procent drabbas av förlossningsdepression där sömnbrist är en välkänd riskfaktor.
Visst har amning positiva hälsoeffekter, även i väst, men inte nödvändigtvis till den grad Socialstyrelsens riktlinjer för amning hävdar. Däremot kan depression och ångest hos mamman ha stora negativa effekter på barns utveckling.
Istället för att med pekpinnar skapa skuld och stress för nyblivna mammor måste vården och resten av samhället ge kvinnor chans att forma sitt föräldraskap som de vill.
I hälso- och sjukvårdslagen poängteras rätten till självbestämmande, integritet och objektiv information om olika insatsers för- och nackdelar. Det måste gälla alla.
Helamning, delamning eller ersättning, det är kvinnans val.
Gå till toppen