Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kemiprofessorn som startade RFSL i Malmö

Lo Gorton är kemiprofessorn som kom på och utvecklade idén att ta vara på den energi bakterier utvecklar för att i slutändan få fram miljövänlig el. Nu har han precis fyllt 70 år och fortsätter utveckla sina idéer.

Lo Gorton har kommit på en metod att utvinna energi med hjälp av bakterier. Nu hoppas han att kunna ta sin forskning vidare.Bild: Patrik Renmark
I Lo Gortons CV står det att han föddes i Stockholm men det menar han inte stämmer:
– Mina föräldrar var skrivna i Stockholm vid min födelse men jag såg dagens ljus i Lund så därför skrevs jag som född i Stockholm. I Skåne har jag sedan stannat nästan hela mitt liv, berättar han när vi möts under en regntung markis på S:t Knuts torg i Malmö.
I Malmö har han bott sedan han lämnade Lund 1978 för det friare livet i staden och närheten till stränderna.
– Det finns ju inga badplatser i Lund utan man fick åka till Lomma för att bada i havet, konstaterar han.
En annan orsak var att livet som homosexuell var friare i Malmö och han var bland annat med och startade RFSL lokalavdelning.
Dessutom har han i alla år gått i Malmös Pridetåg.
Själv gör han ingen stor sak av sin homosexualitet i övrigt men har genom åren märkt att han bemötts annorlunda än andra på Lunds universitet.
– Jag har inte tänkt så mycket på det men nu förstår jag varför, säger han inte utan att det kan anas viss uppgivenhet.
Däremot menar han sig alltid ha haft bra kontakt med sina studenter.
– Jag är studenternas professor men sedan min sista doktorand blev klar så har jag inte längre någon att äta lunch med.
Att det blev kemi säger han beror på att fadern ville att han skulle läsa naturkunskap och efter examen på Spyken började han läsa biologi på universitetet.
– Men jag upptäckte att jag var tvungen att läsa kemi och började göra det motvilligt innan jag upptäckte att det var roligt.
Efter utbildningen erbjöds han en tjänst som laboratorieassistent vid Sjölundatippen i Malmö och hoppade på det under ett år.
– Jag gick varje dag och samlade skit som jag sedan kollade och det var väl inte så kul, säger han som förklaring till varför han återvände till Lund så fort en tjänst som amanuens på det som senare blev Kemicentrum blev ledig.
Där har han blivit kvar och genom åren meriterat sig vidare för att idag vara professor i analytisk kemi med speciell inriktning på bakterier och hur de samspelar för att skapa energi som vi kan ta tillvara.
– Jag blev intresserad av bakterier och hur de kan användas för att få fram energi i början av 90-talet. Nu vill jag ta reda på hur vi kan få processen att fungera med fotosyntes för det vore drömmen att forska fram en kraftkälla som förnyas varje dag.
Därför har han fortsatt jobba trots att han kunde pensionera sig för fem år sedan och nu har han massor av projekt på gång.
– Jag har fortfarande en del pengar kvar från tidigare anslag och så söker jag nya för att kunna fortsätta.
Men först ska han till Thailand och en gästprofessur under några månader.
Ulf Sundberg

Lo Gorton

Gör: Professor i kemi vid Lunds universitet.
Bor: I Malmö.
Familj: Sambo och tre barn.
Aktuell: Fyllde 70 år den 29 juli.
Gå till toppen