Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Med prislappen kommer press”

Harry Maguire blev världens dyraste försvarare när han gick till Manchester United. Något han måste förhålla sig till enligt Liverpools Virgil van Dijk, som burit epitetet i drygt 18 månader.
– Med prislappen kommer press och det är inte helt lätt att bara stänga av den pressen, säger van Dijk.

Engelska landslagsstjärnan Harry Maguire blev världens dyraste förvarare när han gick från Leicester till Manchester United. Arkivbild.Bild: Matthias Schrader
Manchester United betalade Leicester motsvarande 934 miljoner kronor för Harry Maguire. Som världens dyraste försvarare kommer han att synas i sömmarna när Premier League drar i gång i helgen.
Virgil van Dijk vet. När han värvades till Liverpool i januari 2018 var det för den dåvarande rekordsumman 875 miljoner kronor.
Trots att nederländaren sedan dess har styrt upp klubbens försvarslinje och vuxit till den general han spåddes bli var det många som inledningsvis ställde sig tveksamma till den höga transfersumman.
Samma sak kommer nu hända Harry Maguire, tror van Dijk.
– Med prislappen kommer press och det är inte alltid lätt att stänga av den pressen. Samtidigt är det alltid mycket press i en stor klubb som Manchester United, säger han.
Nyckeln, enligt nederländaren, är att sätta saker i perspektiv.
– Det finns många saker som är viktigare än att spela fotboll. Du måste njuta av det för pressen kommer alltid att finnas där. Fokusera på vad du älskar. Visa dina kvaliteter på planen och tänk inte på andra saker, säger han och fortsätter:
– Om motståndarna retar dig under en match på grund av din prislapp är det inte mycket att göra. Jag lyssnar inte på dem och det förändrar ingenting i mitt huvud.
Fakta

Världens dyraste försvarare

1) Harry Maguire, från Leicester till Manchester United (2019), motsvarande 934 miljoner kronor.

2) Virgil van Dijk, Southampton–Liverpool (2018), 875 miljoner.

3) Lucas Hernandez, Atlético Madrid–Bayern München (2019), 861 miljoner.

4) Matthijs de Ligt, Ajax–Juventus (2019), 808 miljoner.

5) Aymeric Laporte, Athletic Bilbao–Manchester City (2018), 702 miljoner.

Gå till toppen