Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljöskäl försenade byggstart för skolmatsal

Byggandet av den nya matsalen i Hyllinge skulle enligt planerna vara i full gång. Men efter att kommunen fann miljöfarliga ämnen i den gamla byggnaden, sköts planerna på framtiden.

Som tidningen tidigare har berättat planeras ett nytt skolkök, samt en ny och större matsal, för Hyllinge skola. Tanken var att påbörja rivningsarbetena redan under vårterminen 2019.
Så blev det dock inte. Efter att Tyréns på uppdrag av Åstorps kommun gjort en miljövinventering på den gamla byggnaden, blev man tvungen att dra i bromsen.
– Det visade sig att det fanns en del miljöfarliga ämnen, bland annat PCB och asbest, i fogarna på den gamla matsalen. Det handlar visserligen om mycket små mängder, men man valde ändå att skjuta upp rivningen till sommaren, när skolan var tom på elever, säger Julia Engström byggnadsinspektör på Åstorps kommun.
Båda ämnena påträffades bland annat i fogar kring dörrar och fönster. Det betyder att innan rivningen måste byggnaden saneras och fogmassor och byggvaror som innehåller miljögiftet ska hanteras som farligt avfall.
Därför var byggstarten försenad redan när entreprenören Duroväg AB kopplades in.
– Vi fick uppdraget strax innan semestrarna drog igång och började så smått redan då med att riva invändigt, säger Johan Dahl, projektansvarig på Duroväg AB.
Enligt ursprungsplanen skulle den nya matsalens bottenplatta gjutas nu i dagarna.
– Rivningen kommer att ta tre till fyra veckor, innan vi kan påbörja schaktningsarbetena. Om inget oförutsett inträffar så räknar vi med att kunna gjuta bottenplattan någon gång i september, säger Johan Dahl.
Från början var det sagt att byggandet skulle vara färdigt i april nästa år. Hur stämmer det med era planer?
– Det verkar stämma rätt bra. Återigen under förutsättningen att allt går enligt planerna, så bör vi vara klara med själva byggarbetena någon gång i månadsskiftet april-maj. Hur lång tid kommunen sedan behöver för det sista färdigställandet, kan jag inte svara på, säger Johan Dahl.
Läs också Hyllinge skola ska få större matsal
Gå till toppen