Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pantbanker skördar guld på ökande oro

Brexit. Handelskrig. Lågkonjunktur. Orosord som dessa får investerare att säkra tillgångar i guld. I takt med att guldpriset stiger ökar utlåningen på Sveriges pantbanker till nya rekordnivåer.

I takt med att gulpriset stiger ökar utlåningen på Sveriges pantbanker till nya rekordnivåer.Bild: TT
Guldpriset steg under måndagen, efter president Trumps hot om nya handelstullar, till den högsta nivån sedan maj 2013. Världsmarknadspriset ligger nu på 1 457 dollar per uns.
– Upptrappningen i handelskonflikten mellan USA och Kina har drivit upp priset på terminskontrakt på guld. Vi tror att priserna kommer att stiga till ännu högre nivåer, säger Kunal Shah, analyschef på analysbolaget Nirmal Bang i Bombay, Indien, till Reuters.
För Sveriges pantbanker innebär oroligheterna gyllene tider då stigande guldpriser har ett tydligt samband med ökad utlåning.
– När guldpriserna stiger, det har vi sett tidigare också, då kommer fler till pantbankerna, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.
Enligt honom utgörs cirka 80–90 procent av det som kunderna lämnar som pant av guldsmycken. Cirka 90 procent av kunderna hämtar ut sina varor. När guldpriset ligger högt ser han dock en tendens att fler låter bli att hämta ut sina varor.
– Man går helt enkelt till pantbanken för att lämna in dem men har inte för avsikt att hämta ut dem.
Pantbanken Sverige betalar för närvarande 260 kronor per gram för 18 karat guld. Det kan jämföras med världsmarknadspriset på cirka 335 kronor.
– Vi brukar ligga någonstans omkring 80–85 procent under världsmarknadspriset. Sedan finns det en del smycken som vi kan ta lite mer för eftersom vi sedan kan sälja dem, säger Peter Sundström.
Förutom guld lånar många kunder på silver, ädelstenar och klockor. En ytterligare varukategori på uppgång är exklusiva märkeskläder.
– Förr lånade vi på nödvändiga saker, sådant som folk behövde, men i dag lånar vi på onödiga saker, det extra vi har, säger Peter Sundström.
Fakta

Svenska pantbanker

Pantbanker eller pantlånare fanns redan under antiken i Grekland, Rom och Kina.

Den svenska branschen domineras av bolagen Pantbanken Sverige och Sefina, men det finns drygt 20 pantbanksföretag i Sverige.

Pantbankerna får tillstånd och övervakas av länsstyrelserna. Verksamheten regleras av pantbankslagen.

Varje år går omkring en kvarts miljon svenskar till en pantbank och belånar värdeföremål. Guld står för nästan 90 procent av panterna. Genomsnittlånet ligger runt 5000 kronor.

Den samlade årliga utlåningen ligger strax under två miljarder kronor.

Omkring 10 procent av kunderna hämtar inte ut sin pant, som då säljs på auktion.

Källa: Svenska Pantbanksföreningen

Gå till toppen