Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Seger: ”Upp med korten på bordet”

Diskrimineringsombudsmannen vill se Svenska fotbollförbundets ersättningar till dam- respektive herrlandslaget redovisade. Något som landslagskaptenen Caroline Seger anser är bra. – Det är bara upp med korten på bordet så får vi se vad det visar, säger hon till TT.

Landslagsspelarna Olivia Schough och Caroline Seger.Bild: Erik Simander/TT
Följetongen kring dam- och herrlandslagsspelarnas ersättningar under samlingar och mästerskap har tagit fart ordentligt under de senaste veckorna. Anledningen är att en anmälan om misstänkt lönediskriminering tagits upp av Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Ett välkommet beslut, tyckte VM-spelaren Julia Roddar i en tidigare intervju med TT.
– Det är intressant att veta om det är någon skillnad. Man hoppas ju att lönerna är lika, sade hon.
Caroline Seger, med 200 landskamper på meritlistan, är inne på samma spår som sin yngre landslagskollega.
– För vår del finns det verkligen ingenting att dölja, så för spelarnas del är det inga problem. Det är bara upp med korten på bordet så får vi se vad det visar, säger landslagskaptenen.
SvFF anser att dess avtal är rättvisa och jämställda och håller på att ta fram ett underlag som först skulle redovisas för DO den 16 augusti. Förbundet fick dock under måndagen en utökad svarstid och nytt datum är satt till den 6 september.
TT: Har ni spelare någon aning om hur det ser ut?
– Nej, inte alls. Det är en fråga för förbundet och det är det som får visa det som måste visas, säger Seger.
TT: Är det något ni landslagsspelare pratat om sinsemellan?
– Nej, nu har vi ju inte setts sen VM. Efter VM har allt fokus varit på damallsvenskan så man har varit ganska avskärmad från verkligheten i landslaget.
Om DO anser att SvFF bryter mot diskrimineringslagen måste förbundet införa korrigeringar.
Fakta

DO-granskningen

Den 7 juli anmälde Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, Svenska fotbollförbundet (SvFF) till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skälet var misstänkt lönediskriminering i avtalen med dam- respektive herrlandslaget i fotboll.

Drygt tre veckor senare, den 30 juli, meddelade den statliga myndigheten DO att de vill att SvFF redovisar siffrorna ur sina avtal. Den 1 augusti anmälde Pia Sterner, ishockeypionjär och fru till Ulf Sterner, Svenska ishockeyförbundet i ett liknande fall, för misstänkt könsdiskriminering.

Anmälningarna, och granskningen, har välkomnats av flera landslagsspelare i båda idrotterna: Göteborgs Julia Roddar, Rosengårds Caroline Seger och Brynäs Erika Grahm.

Senast den 6 september ska fotbollförbundet ha lämnat in ett redovisningsunderlag till DO. Förbundet fick en förlängd svarstid efter att tidigare ha haft till 16 augusti på sig.

Gå till toppen