Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Filmälskarna samlas i Båstad för Lilla filmfestivalen

På onsdagen gick startskottet för Båstads egen lilla filmfestival. Under fem dagar fylls Scala biografen av filmälskare.

Anne Krikström och Peter Krikström kom för att se Lilla filmfestivalens premiärfilm. Anki Santesson tog emot deras biljetter.Bild: Sandra Henningsson
En fransk film i form av "De osynliga" var först ut på bioduken på festivalens första dag. Onsdagen skulle fortsätta med invigningsfilmen "Hasse och Tage - En kärlekshistoria". En film där regissören Jane Magnusson skulle medverka vid visningen. Intresset för filmen var stort.
– Jag tror att vi hade kunnat sälja 300 biljetter till den, säger programkoordinator Hannes Gerhard som även är den som driver Scala biografen sedan midsommarhelgen i år.
Bakom festivalen står föreningen Film i Båstad där Mats Tjernberg är ordförande.
– Vi har sålt en hel del biljetter. Det har Hasse och Tage-filmen varit ett stort intresse för de två musikfilmerna, "Linje lusta" och Mikael Segerströms "Arg gubbe", säger Mats Tjernberg.
Lena Martinsson köper biljett av Åsa Johnsson och är redo att gå in i biomörkret för att se den franska premiärfilmen "De osynliga".Bild: Sandra Henningsson
Festivalen fortsätter på torsdagen med bland annat "Sunset Boulevard" av Billy Wilder. Då finns Bo Widerbergs son Johan Widerberg på plats för att berätta om pappans stora kärlek till Billy Wilder. Wilder ska dessutom ha varit en bidragande orsak till att Bo Widerberg år 1996 startade Lilla filmfestivalen.
En festival han kallade för "en festival för mig och mina vänner". Under torsdagen delas dessutom Bo Widerberg-stipendiet ut. Ett stipendium som varje år ges till en filmare som verkar i hans anda.
På fredagen blir det mer än film då Michael Segerström står på scen med enmansföreställningen "Arg gubbe".
En rad smygpremiärer återfinns på programmet och i år genomförs festivalen utan konstnärlig ledare. Något som gått väldigt bra enligt Hannes Gerhard.
– Det har varit väldigt roligt att välja filmer men sedan blir det kanske bara i år vi gör så här, säger han.
Lilla filmfestivalen är igång. Under onsdagen gick startskottet för festivalen som i år har 22 punkter på programmet. Mats Tjernberg och Hannes Gerhard var på onsdagen väldigt nöjda med intresset från festivalbesökarna.Bild: Sandra Henningsson
Totalt finns 22 punkter på programmet och majoriteten av det som visas är just film. Bland lördagens filmer märks Bo Widerbergs egen "Linje Lusta" som introduceras av filmvetaren Niklas Persson. En av de filmer som Mats Tjernberg själv ser fram emot lite extra.
Hannes Gerhard ser lite extra fram emot lördagens musikfilmer med Aretha Franklin och Miles Davis.
På söndag visas bland annat Stefan Jarls "Naturens hämnd". Det blir efterföljande samtal med Stefan Jarl och klimatforskare Elna Heimdal Nilsson. Visningen genomförs i samarbete med Bjäre Naturskyddsförening.
En som köpt biljett för att kunna se alla festivalfilmer är Anja Dike Zimmermann.
– Det ska bli jätteroligt, säger Anja Dike Zimmermann.
Under festivalens sista dag visas även Bo Widerbergs "Ådalen 31". En visning som inleds av Peter Schildt som spelar en av huvudrollerna i filmen.
Avslutningsfilmen är "Koko-di Koko-da" av Johannes Nyholm som även finns på plats i Båstad med en buss som fungerar som kringresande biograf. Något som Hannes Gerhard gärna slår ett extra slag för.
– Vad jag har hört blir det Johannes Nyholms sista film innan han åker över till Hollywood, säger Hannes Gerhard.
Anja Dike Zimmermann är en av dem som köpt biljett för att kunna se alla festivalfilmer.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen