Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Jenny Berthelius

Författaren Jenny Berthelius har avlidit, 95 år gammal. Hon efterlämnar dottern Marie och barnbarnen Sven och Arild Narbonne samt systerdottern Madeleine Boldt.

En magnifik människa, fin författare, bra berättare och god kvinna har lagt ned sin penna och skriver inte mer. Jenny Berthelius har måst lämna sina många vänner åt deras öden.
Jenny var naturaliserad skånska, född i Stockholm 1923, men kom tidigt med familjen till Helsingborg där hon senare tog studenten och utbildade sig till sekreterare. Tillsammans med maken Sven flyttade hon till Malmö 1944, och sedan dottern Marie fötts övergick Jenny till att frilansa, framför allt som författare. Hon började skriva kåserier i dagspressen och romandebuterade 1968 med ”Mördarens ansikte”. Hennes problemlösare är kommissarie Sanger och författarinnan Vera Kruse, ett slags alter ego. Sammanlagt har det enligt Stadsbibliotekets statistik blivit inte mindre än 108 verk! Det är häpnadsväckande mycket, fördelat på barnböcker, thrillers, romaner, noveller, antologier och lättlästa böcker. Hon var ett av namnen (och den enda kvinnan) bakom deckarkollektivet Bo Lagevi.
Jenny följs än i dag av trogna läsare som uppskattar hennes kännetecken: Kvalitet. Hon hade ett starkt musikintresse och vid begravningsceremonin i Trons kapell i Limhamn spelades en Elvis Presley-melodi. Jenny fick snabbt upp ögonen för sångarens storhet och deltog till och med framgångsrikt i Tiotusenkronorsfrågan, i ämnet Elvis.
När jag efter min debut med ”Poppe! en bok om en clown” gjorde min entré i Skånes Författarsällskap, sade Jenny till mig: ”Du är född samma år som jag, vi måste ha mycket att tala om!” Vår vänskap varade under alla år och omfattade många givande samtal.
Vid sidan om posten som ständig sekreterare i Skånes Författarsällskap var hon också medlem i Skånska Deckarsällskapet och Danskt-Svenskt Författarsällskap.
Bland de finaste utmärkelserna Jenny tilldelades genom åren, finner man Expressens Sherlock för ”Den heta sommaren” från 1969, liksom Svenska Deckarakademins Grand Master-diplom 2004.
Sven Tollin
Gå till toppen