Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny Europaturnering – så påverkas svenska lag

Uefa är på väg att förändra sin turneringsstruktur. Nålsögat till Champions League blir ännu mindre för det svenska mästarlaget – och övriga svensklag får kvala till den nya ”tredjeligan”.
– Chanserna till att spela gruppspel tror jag kommer att öka, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén tror att fler svenska klubbar kommer att kunna nå gruppspel ute i Europa när Uefas tredje klubblagsturnering startar säsongen 2021–2022. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
På torsdagen rullar Europa League-kvalet vidare för AIK, Malmö FF och IFK Norrköping. För att nå gruppspelet måste svensktrion vinna två raka dubbelmöten – först i stundande kvalomgång tre och sedan i ett avgörande playoff.
Till säsongen 2021–2022 ändrar Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) sin turneringsstruktur. Då införs en tredje turnering som går under arbetsnamnet Europa League 2.
– Med Sveriges rankning kommer vi förhoppningsvis ha en bra seedning till tredjeturneringen. Jag tror med all säkerhet att fler svenska lag kommer att spela gruppspel i Europa när den nya turneringen träder i kraft, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd, till TT.
Tvåan och trean i allsvenskan 2020 samt vinnare av svenska cupen våren 2021 kommer nämligen att få kvala till den nya turneringen i stället för nuvarande Europa League. Det svenska mästarlaget får fortsatt försöka ta sig till Champions League, men platserna i det så kallade mästarspåret bantas från sex till fyra platser.
– Det kommer att bli svårare att ta sig dit, men det blir då i gengäld lättare att nå gruppspel över huvud taget, säger Carlnén.
Vid ett misslyckat Champions League-kval finns livlinor för ett svenskt mästarlag. Beroende på i vilken kvalomgång man får respass i får man fortsätta i Europa League eller den nya turneringen.
– Det ökar ju chansen för mästaren direkt. Man kan förlora två matcher och fortfarande ta sig till gruppspel i antingen Europa League eller den tredje turneringen, säger Carlnén.
Den nya turneringen lär dock innehålla klart mindre kända klubbar än nuvarande Europa League och inte minst Champions League.
– Det är klart att möjligheten att möta Real Madrid eller Juventus kommer ju minska för oss och det kommer att bli klubbar som mer är på samma nivå som vi är.
Samtidigt finns det en del oklarheter om Europa League 2. Det är ännu inte spikat hur stor pengapåse turneringen tilldelas och inte heller hur många koefficientpoäng man spelar om.
– Det är egentligen först när detta är klart som man kan värdera den tredje tävlingen, men jag tror helt säkert att fler svenska lag regelbundet kommer att spela i Europa. Där kommer vi ha möjlighet att samla på oss poäng, säger Carlnén.
Carlnén sitter med i styrelsen för klubborganisationen ECA, som förde en dialog med Uefa om den nya turneringen innan den klubbades igenom i december i fjol.
Redan nu diskuterar man hur klubblagsturneringarna ska se ut från och med 2024. I framtiden kan det exempelvis bli aktuellt att fler än titelvinnaren av den nya turneringen kvalificerar sig till Europa League den efterföljande säsongen.
– Kanske är det tre eller fyra lag som ska gå upp. Det handlar om att skapa lite bättre förutsättningar att tävla till sig en plats via Europasystemet, men samtidigt behålla ingångarna från respektive nationsliga, säger Niclas Carlnén.
Fakta

Uefas klubblagsturneringar

Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) fattade i december i fjol beslut om att införa en tredje turnering från och med 2021. Europa har haft en tredje klubblagsturnering tidigare, Cupvinnarcupen, men den lades ner 1999.

Uefa framhöll vid sitt beslut i december att den nya turneringen skapas för att bredda deltagandet i de europeiska cuperna. Med det nya formatet kommer minst 34 länder ha ett lag med i gruppspelet i någon av de tre tävlingarna – att jämföra med minst 26 i dagens system.

Ligaföreningen European Leagues (EL), där svensken Lars-Christer Olsson är ordförande, var kritisk till att ligorna inte var en del av processen när den nya turneringen skapades.

Den nya turneringen går under arbetsnamnet Europa League 2 (EL2) och den kommer att bestå av 32 klubbar i gruppspelet. Samma antal klubbar kommer att spela gruppspelet i Champions League och i ordinarie Europa League (i nuläget 48 klubbar).

Ingen nation kommer att ha direktkvalificerade lag till EL2, men ligasjuorna i de fyra högst rankade länderna (Spanien, England, Italien och Tyskland) går in i sista kvalsteget (playoff) liksom ligasexan i det femterankade landet (Frankrike).

Vinnarna av de åtta grupperna i EL2 går vidare till åttondelsfinal. Tvåorna får spela ett playoff mot lag som blivit grupptrea i Europa League. Titelvinnaren av EL2 är kvalificerat till Europa League nästa säsong.

Källor: Uefa.com, BBC, Fotbollskanalen

Fakta

Europa League-kvalet

AIK, som åkte ur Champions League-kvalet förra veckan, ställs nu mot Sheriff Tiraspol, Moldavien, i den tredje kvalomgången till Europa League. Solnaklubben börjar på bortaplan. Vid vinst i dubbelmötet väntar förloraren i mötet mellan skotska Celtic och rumänska Cluj i ett playoff.

Malmö FF tar på torsdagen emot Zrinjski, Bosnien-Hercegovina, på hemmaplan. I ett eventuellt playoff ställs MFF mot vinnaren i mötet Bnei Yehuda, Israel–Neftci Baku, Azerbajdzjan.

IFK Norrköping börjar hemma mot israeliska Hapoel Beer-Sheva. Går laget vidare till det sista kvalsteget väntar vinnaren i dubbelmötet mellan nederländska Feyenoord och georgiska Dinamo Tbilisi.

Returerna i kvalomgång tre spelas på torsdag nästa vecka. Playoff avgörs 22 och 29 augusti.

Gå till toppen