Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Djurägare får djurförbud efter fem förelägganden

Efter otaliga inspektioner och fem förelägganden har Länsstyrelsen tröttnat på en djurägare i Klippans kommun som vägrar att skapa en acceptabel miljö för sina djur.

Första gången som Länsstyrelsen fick upp ögonen för kvinnans misskötsel av sina djur, var i maj 2014, alltså för drygt fem år sedan. Då inkom den första av en lång rad anmälningar mot kvinnan. Sedan följde flera år, då Länsstyrelsen gång på gång besökte kvinnan för att inspektera hur hennes djur mådde.
Inspektionerna var oanmälda och kvinnan var ofta inte hemma, eller vägrade att öppna. De få gånger som Länsstyrelsen kom in, kunde de konstatera ett flertal brister i djurhållningen, som sedan trots förelägganden inte förbättrades tills nästa besök.
Bland annat påträffades hästar, katter, fåglar, och hundar hemma hos kvinnan. Vid ett tillfälle hittade Länsstyrelsen en katt som de uppfattade som döende. Det visade sig att denne hade blivit påkörd, utan att djurägaren hade hjälpt katten att få vård efteråt. Katten var så illa där an att polisen fick tillkallas för att avliva djuret under pågående inspektion.
Nu har Länsstyrelsen till slut tröttnat på att djurens situation inte förbättras och belagt kvinnan med ett djurförbud som gäller både omedelbart och tills vidare.
– Vid kontroller av din djurhållning har allvarliga brister konstaterats. Bristerna har bland annat bestått i att det har funnits skaderisker i djurens utrymmen, att utrymmen inte har varit tillfredsställande rena, att sjuka och skadade djur inte har fått nödvändig vård, att djuren inte har fått tillräckligt med foder, att djur har varit för magra och att du har bedrivit tillståndspliktig verksamhet [avel på katter] utan tillstånd. Bristerna har varit så allvarliga att Länsstyrelsen har riktat sammanlagt fem förelägganden mot dig, skriver Länsstyrelsen i beslutet.
Då kvinnan inte längre får ha några djur, måste hon göra sig av med de hon har. Vid Länsstyrelsens inspektioner har bland annat hästar, fåglar, hundar och ett flertal katter påträffats.
Gå till toppen