Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: En bomb mot demokratins hjärta i Landskrona.

Polis på plats efter explosionen vid Stadshuset i Landskrona.Bild: Patrick Persson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Förödelse mötte de Landskronabor som på torsdagsmorgonen passerade förbi Stadshuset. Sent föregående kväll inträffade en kraftig explosion vid byggnadens entré. Fönster krossades, en staty gick i bitar. Lyckligtvis kom ingen människa till skada. I alla fall inte fysiskt.
Men många är oroliga och funderar över vad det är som händer i, och med, deras stad.
Med risk för att låta högtravande: detta var en bomb mot demokratins hjärta i Landskrona – avsiktligt eller inte.
"Det kan vara allt från en ren slump att den här byggnaden drabbats till ett mycket medvetet dåd", säger kommunalrådet Torkild Strandberg (L) till Radio P4 Malmöhus.
Om sprängningen faktiskt var en maktdemonstration, ett budskap riktat till politiker och tjänstemän i Landskrona, får polisens utredning visa. Men misstanken gnager. Det skulle göra dådet till en form av politiskt motiverat våld.
Om sprängningen å andra sidan var en varning från en kriminell gruppering till en annan framstår valet av måltavla som udda: stadens viktigaste offentliga byggnad.
Polisens bombgrupp bör känna sig tämligen hemmastadd i Landskrona vid det här laget. Inom loppet av knappt åtta månader har nästan lika många mer eller mindre allvarliga sprängdåd inträffat i staden. Landskrona har även drabbats av andra våldsdåd, två skjutningar där två personer också skottskadats, den senaste förra måndagen.
Utvecklingen påminner om det våld som av och till blossat upp i Malmö under senare år.
"Det vilar en tung förväntan på polisen och rättsväsendet att de som ägnar sig åt den här typen av verksamhet grips och döms, man kan inte ha dem promenerande runt i samhället", säger Torkild Strandberg.
Denna förväntan delas sannolikt av de flesta Landskronabor. Med all rätt.
Gå till toppen