Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konsoljättar överens om krav på lootlådor

Sony, Microsoft och Nintendo kräver att spelföretag berättar hur stor chansen är att få olika typer av sällsynta föremål i spel.

Hur stor är egentligen chansen att få det där föremålet du vill ha i ett spel. Från och med nästa år kommer du att veta. Arkivbild.Bild: Gustav Sjöholm/TT
Så kallade lootlådor där spelare får slumpvisa belöningar har varit en het potatis i spelvärlden de senaste åren. I många spel erbjuds spelare att köpa lådorna för riktiga pengar, vilket jämförts med en typ av lotteri.
Funktionen finns bland annat i EA:s ”Fifa”-spel, och hamnade i kraftigt blåsväder i samband med svenska Dices ”Star wars: Battlefront 2” under 2017.
Frågan har seglat upp på politikernas bord i många länder, och bland annat har frågan lyfts av den svenska regeringen. Nu har konsoljättarna Microsoft, Sony och Nintendo – tillverkarna av Playstation, Xbox och Switch – kommit överens om att spelföretagen visar hur stor sannolikheten är att man får ett visst föremål, rapporterar branschorganisationen ESA.
Reglerna kommer att gälla nya spel, men även uppdateringar där lootlådor läggs till.
Spelutgivare som EA, Ubisoft, Bethesda och Take-Two har redan sagt sig vara beredda att möta kraven.
Nästa år hoppas konsoltillverkarna och spelföretagen att de nya reglerna är fullt ut implementerade.
I olika uttalanden uppger tillverkarna att de vill att deras kunder ska vara kunna fatta välinformerade beslut.
Gå till toppen