Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många laddar för Countryfestivalen i Killhult

Under fredagen drar Killhults countryfestival igång för 17e året i rad. Men redan under torsdagseftermiddagen hade många sökt sig till området för att ladda upp inför festligheterna.

Hasse Johansson ser till att Killhults countryfestival gå av stapeln för 17e gången.Bild: Michell Grönlund
Hasse Johansson håller som bäst på att förbereda området för kvällens musikevenemang. Trots att festivalen egentligen börjar först under fredagen, så bjuds det på lite förfest redan på torsdagskvällen för se gäster som har kommit tidigt. Hasse Johansson säger att festivalen har förändrats under åren som har gått.
– Ett tag körde vi bara Rockabilly, men då kom det inte så mycket folk. Så då sa vi att vi får skrota det. Så numera kör vi blandat. Det blir både country, rockabilly och en dansbana där man kan dansa, säger han.
En annan förändring som har skett de senaste åren är att de ställen där besökarna kan sitta medan de lyssnar på musik, har fått riktiga tak.
– Förut hade vi tält-tak, och då rann det in vatten när det regnade. Nu har vi riktiga tak, så nu kan folk sitta under dem när det regnar och det är mycket bättre, säger Hasse.
Han hoppas att årets festival ska dra mellan 1000 och 1500 besökare. Och några som redan har anlänt är Mikael och Mirva Kvick från Trollhättan.
– Jag är här för sjunde gången och Mirva är med för fjärde, säger Mikael Kvick.
Han hade en speciell metod första gången när han skulle förbereda sitt sällskap på att hon skulle få följa med på countryfestival.
– Jag började med att övertala henne att vi skulle köpa husvagn, säger han skämtsamt.
Mikael och Mirva Kvick hade åkt från Trollhättan för att besöka festivalen.Bild: Michell Grönlund
Även Peter Hermansson har varit på Killhult tidigare och till och med underhållit med sina musikaliska talanger på festivalen vissa år. Han har varit med alla år förutom tre sedan festivalen startade och har på så vis fått fler uppdrag med åren.
– I år ska jag vara konferencier, säger han.
Peter Hermansson tycker att det trevliga med Killhult är att det är trevligt folk.
– Jag har aldrig varit med om att det har hänt något dåligt här. Ingen bråkar, alla sköter sig. Det är frihet under ansvar och det har alltid fungerat här, säger han.
– Alla har ungefär samma intressen och är här för gemenskapens skull, fyller Carolina Brattberg i och får medhåll av vännen Carina Bismann.
Från vänster: Carina Bismann, Peter Hermansson och Carolina Brattberg hade åkt från Munkedal respektive Trollhättan för att delta. – Festivalen har växt jättemycket sedan den startade, det bara exploderadem säger Peter Hermansson.Bild: Michell Grönlund
Vid en husvagn står Christer Andersson från Vinslöv och kämpar med att fästa taket på rätt sätt i pinnarna.
– Jag hinner tyvärr inte prata med dig, säger han och gör ytterligare ett försök att slippa få ner vatten från taket.
Christer Andersson från Vinslöv kämpade med att få taket på plats utanför husvagnen.Bild: Michell Grönlund
Någon tipsar om en Kjelle, som också ska vara en trogen festivalbesökare.
– Det är inte jag! skojar Kjelle Björling och river ner skratt från sällskapet. Här finns besökare även från Danmark.
– Det är gemenskapen, det är därför vi åker hit, säger Solveig Nielsen.
Kjelle Björling tror att han har besökt Countryfestivalen i Killhult minst 14 gånger. I år har han dessutom sällskap av bland andra Sonja Mortensgaard, Peter Christensen och Solveig Nielsen som sitter bakom honom.Bild: Michell Grönlund
Vid entrén till campingen sitter systrarna Nicki och Tess Hagström och deras mamma Kim Hagström och tar betalt av nya anlädare.
Nicki och Tess Hagström tror att årets festival kan locka många besökare.Bild: Michell Grönlund
– Nu fick jag precis en konstig förfrågan här av några som vill sova 11 personer under en presenning, men jag vet inte riktigt vart jag ska stoppa dem, säger Kim Hagström.
Under onsdagseftermiddagen både åskar och blixtrar det i närheten av Killhult och Kim Hagström hoppas inte att ovädret kommer närmare.
– Förra året slog det ner en blixt i någon ledning kvart över tio på lördagskvällen. Sen kunde vi inte få igång musiken igen, så det var inte så bra, säger hon och skrattar.
Kim Hagström tar betalt av en busschaufför som har med sig ett helt gäng festivalsugna till Killhult.Bild: Michell Grönlund
Gå till toppen