Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polischefen: Ingen direkt koppling till pågående insatser mot kriminella

Flera mordförsök och en stor polisinsats den senaste veckan. Men Patric Heimbrand, polisområdeschef i nordvästra Skåne, gör ingen direkt koppling mellan det och nattens explosion vid stadshuset.
– Vi utesluter det inte. Men detta var riktat mot kommunen, inte polisen.

Landskrona stad och polisen höll på torsdagsförmiddagen en presskonferens utanför Hotel Öresund med anledning av sprängningen. På bilden Patric Heimbrand, polisområdeschef i nordvästra Skåne (t v), kommunalrådet Torkild Strandberg och kommunens säkerhetschef Göran Tesfai Magnusson Skoglund. I bakgrunden entrén till stadshuset.Bild: Tom Wall
Det finns ingen misstänkt för nattens sprängning, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Det framkom på torsdagsförmiddagens presskonferens med polisen och kommunen.
Under natten har polisens tekniker varit på plats och deras fynd ska nu analyseras. Patric Heimbrand, polisområdeschef i nordvästra Skåne, vill inte säga något om vilka spår polisen kan ha säkrat. Enligt honom kommer den lokala polisen även att få hjälp från nationellt håll.
– Det handlar om både analys- och utredningsresurser. Vi får de resurser vi behöver, säger han.
Än så länge finns ingen information om vilken typ av sprängladdning det var eller var den exakt var placerad. Klart är dock att fem-sex stora rutor vid entrén samt några fönster på första och andra våningen förstördes. Inomhus sprack även några glaslampor.
Ingen person ska ha varit inne i huset vid explosionen, och ingen har skadats.
Det finns inte någon kameraövervakning i stadshuset riktad mot platsen.
Polisen har möjlighet att besluta om tillfälliga kameraövervakningar. Men om det är aktuellt vill Patric Heimbrand inte säga något om.
Sprängningen kommer efter en period med flera polisiära insatser mot kriminella i staden. Men Patric Heimbrand ser ingen direkt koppling mellan mordförsöken i förra veckan, de efterföljande polisinsatserna och detonationen utanför stadshuset.
– Vi utesluter det inte. Men detta var riktat mot kommunen, inte polisen.
Hur orolig bör allmänheten vara?
– Tyvärr blir det allt vanligare med den här typen av explosioner men risken för allmänheten att drabbas är trots allt liten.
Han lägger till:
– Vi har sedan några år utökat antalet poliser i Landskrona och brottsligheten har också sjunkit.
Patric Heimbrand, polisområdeschef i nordvästra Skåne, kommunalrådet Torkild Strandberg, kommundirektör Christian Alexandersson och kommunens säkerhetschef Göran Tesfai Magnusson Skoglund vid den gemensamma presskonferensen.Bild: Tom Wall
Enligt honom har det inte gjorts några insatser riktade mot specifika personer under natten till torsdagen med anledning av explosionen. Ingen har tagits med till förhör eller gripits.
– Först måste vi ta reda på vad det här handlar om. Vi jobbar utifrån en bred motivbild.
Däremot fortsätter under torsdagen insatserna som är kopplade till de tre mordförsöken under måndagen och tisdagen i förra veckan.
Polischef Patric Heimbrand är övertygad om att brottet kommer att lösas – polisiärt. ”Sedan får vi se om det räcker för en fällande dom”.Bild: Tom Wall
Patric Heimbrand säger vidare om sprängningen vid stadshuset:
– Det är svåra brott att utreda men vi kommer att lägga mycket energi på att lösa detta. Vi brukar få reda på vem det kan vara. Jag är rätt säker på att vi kommer att lösa brottet polisiärt, men sedan får vi se om det räcker för en fällande dom.
Kommunalrådet Torkild Strandberg säger att det inte finns någon hotbild mot kommunen.
– Inte vad vi känner till, säger han.
Torkild Strandberg säger vidare att det är viktigt att kommunens verksamhet fortsätter precis som vilken torsdag som helst.
– Det är en viktig symbolisk markering.
Enligt kommunens säkerhetschef Göran Tesfai Magnusson Skoglund säkerställde man under natten att lokalen var säker. På morgonen informerades all personal och därefter fortsatte arbetet som vanligt. Ingen av de anställda ville gå hem.
– Jag beundrar personalens lugn, säger Göran Tesfai Magnusson Skoglund.
Krisstödspersonal kommer dock att vara på plats under dagen.
Säkerheten har också höjts. Vakter står vid entrén och garaget är stängt. Vilka säkerhetsåtgärder man i övrigt vidtagit vill han inte gå in på.
Gå till toppen