Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Turnerande trio får internationell förstärkning under årets Beethovensafari

Hur mycket går det att krama ur Beethoven? Mer än du tror, menar trion bakom den turnerande konsertserien Beethovensafari som i år får förstärkning av internationella musiker.
– Det är tre superstjärnor, säger Viktor Bergendal.

Per Tengstrand, Viktor Bergendal och Peter Filiptsev gör sig redo för en tredje safari genom Beethovens musikaliska värld. Bilden är från ett tidigare år.Bild: Jonas Bergendal
Upplägget är detsamma som föregående år. Fem konserter under fem dagar, på olika platser i nordvästra Skåne. Samtliga med musik av Ludwig van Beethoven.
Pianisten Per Tengstrand och violinisterna Viktor Bergendal och Peter Filiptsev är alla överraskade över att de upptäckt nya sidor hos den tyske tonsättaren.
I fjol framförde de Beethovens samtliga tio sonater för piano och violin. I år fokuserar de på specifika årtal då hans stora verk blivit till.
– Vi har finkammat allt han skrivit och hittat många obskyra grejor. Det är stycken som jag aldrig hört tidigare, säger Viktor Bergendal.
Violinisten Viktor Bergendal framför tillsammans med Peter Filiptsev, också på violin, och pianisten Per Tengstrand fem Beethovenkonserter.Bild: Tom wall
Publiken får följa med på en kronologisk tidsresa där varje konsert utgår från ett visst år, från 1795, 1798, 1802, 1806 och 1809.
Precis som i fjol blir det stora kontraster mellan konserterna, där publiken kan följa Beethovens utveckling som kompositör.
– Vår tanke är att försöka få folk att hänga med i vad som hände i världen just då och sätta i relation till musiken han skrev. Det börjar ganska så lättsamt, Beethoven var bara 25 år 1795. Sedan blir det allt mer dramatiskt efter ”Kreutzersonaten” från 1802, precis som livet.
Leland Ko, Hana Mundiya och Katie Liu medverkar i de två sista konserterna i årets Beethovensafari.Bild: Karin Seastone Stern
Avslutningskonserten, tillika ”Kejsarkonserten”, i Vikens kyrka den 25 augusti väntas bli något i hästväg. Då får trion dessutom förstärkning av tre unga musiker från det prestigefyllda universitetet Princeton i USA, som även medverkar under det fjärde speltillfället i S:ta Anna kyrka.
Tillsammans med Hana Mundiya (violin), Katie Liu (viola) och Leland Ko (cello) bygger artisterna upp till en avslutningsfest som utmynnar i olika kammarmusikkombinationer.
– Det är tre superstjärnor i 20-årsåldern. Jag och Filip får jobba hårt för att försöka matcha dem, säger Viktor Bergendal.
Fakta

Beethovensafari 2019

Invigning 16 augusti klockan 19, Sofiero slottsveranda, Helsingborg. År 1795.

Kreutzersonaten, månsken och romans, 20 augusti klockan 19, Gustav Adolfs kyrka, Helsingborg. År 1802.

Violinromantik och pathétique, 18 augusti klockan 16, Höganäs kyrka. År 1798.

Appassionata och en kärlekshälsning, 22 augusti klockan 19, S:ta Anna kyrka, Helsingborg. År 1805.

Kejsarkonserten och avslutningsfest, 25 augusti klockan 16, Vikens kyrka. År 1809.

Gå till toppen