Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska ljuskronans 5 575 prismor glänsa igen

Den stora ljuskronan i salongen på Landskrona teater rengörs bit för bit. Tusentals smutsiga kristallprismor har plockats ner, putsats och satts upp igen.

Restauratör Nils Alm och scenmästare Nichlas Olsson befinner sig några meter ovanför golvet i teaterns stora salong. Prismorna i ljuskronan har rengjorts och hängts tillbaka.Bild: Mikael Brandt
En ställning har byggts upp mitt i teatersalongen. Den sträcker sig upp mot taket och den uppemot 300 kilo tunga ljuskronan i gjuten mässing och med mängder av kristallprismor. Den mäter 210 centimeter i diameter.
Ljuskronan fanns på plats när teatern invigdes 1901. Men tobaksrök, damm och smuts i största allmänhet har genom åren satt spår.
– Kronan är platsbyggd, det finns bara en sådan. Den är sammanbyggd med taket och den går inte att plocka ner, så vi får jobba från en ställning, säger restauratör Nils Alm.
Nils Alm och hans assistent började i måndags arbetet med den imponerande ljuskronan. Då plockades längderna med sammanlagt 5 575 prismor med varsam hand ner och lades i ett speciellt rengöringsmedel.
Ljuskronan går inte att plocka ner. I stället har en byggställning byggts upp mitt i salongen.Bild: Mikael Brandt
– Man gör alltid likadant med kristalljuskronor, oavsett om de är små eller stora. Prismorna måste tas ner för att rengöras, säger Nils Alm.
Dessutom rengjordes mässingsytorna, liksom med prismorna, med hjälp av en tandborste.
– Det är inte bara rök och damm och annat utan även artificiella effekter på scenen som sugits ut via taket och som passerat genom kronan. Den var väldigt, väldigt smutsig och dammig. Den var i stort i stort behov av rengöring.
Bilden på kristallprismorna tog Nils Alm innan rengöringen påbörjades.Bild: Nils Alm
Ljuskronan har rengjorts tidigare, men det var troligen ganska många år sedan. Dessutom har den fått elbelysning, tidigare var den avsedd för levande ljus.
– Och tidigare kunde man hissa ner ljuskronan, säger Nichlas Olsson som är scenmästare på Landskrona teater.
Nichlas Olsson har arbetat i tio år på Landskrona teater, och även en omgång tidigare för sådär 25–30 år sedan. Han menar att scenrök också satt sina smutsiga spår på ljuskronan.
När prismorna rengjorts började arbete med att sätta tillbaka dem. Ett antal var trasiga eller fattades.
– Vi satte dit 75 nya så att den blir komplett och blir som den var när den var ny, säger Nils Alm.
Landskrona teater har under senare år renoverats i omgångar både in- och utvändigt. Den senaste, markarbeten precis utanför entrén, är just på väg att avslutas.
Alla prismor har rengjorts och kan åter glänsa. ”Den var väldigt, väldigt smutsig och dammig”, säger Nils Alm om ljuskronan.
Gå till toppen