Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gammaldags slåtterdag håller fjärilarnas paradis vid liv

I över 30 år har föreningen Klippanbygdens Natur slagit ängsmarken Räfshalen vid Riseberga, men det är inte alltid arbetet går alldeles lätt.

Det gäller att få in rätta knycken med lien för att gräset ska gå av. ”Man skulle nog egentligen slipa den efter hand, för den börjar kännas lite slö efter bara en kvart”, säger Eva Långberg.Bild: MATHILDA AHLBERG
Under den torra sommaren 2018 fick slåttern ställas in – och under årets slåtterdag på lördagen har föreningen i stället motsatt problem.
– Det har spöregnat hela morgonen, så även om det går att slå är det så blött att höet kommer att mögla, säger Gunnel Björkman.
Gunnel Björkman kallar ängsmarken Räfshalen utanför Ljungbyhed för sitt personliga paradis.Bild: MATHILDA AHLBERG
Slåttern utförs dock inte främst för att få hö, utan för att hålla ängen öppen så att de många fjärilsarter och ängsblommor som trivs här ska fortsätta göra det.
Räfshalen, strax norr om Bandsjön vid Riseberga, är privat mark där det en gång låg ett torp. Torpet övergavs dock under 30-talet, och i dag finns bara gropar kvar efter de gamla byggnaderna.
– De som hade marken bodde inte så länge här. Förmodligen var jorden för mager för att odla, säger Roland Billqvist.
Förutom att slå ängen med slåtterbalk och lie byggde Klippanbygdens Natur en hässja att lasta upp höet på.Bild: MATHILDA AHLBERG
Han har varit med och tagit hand om ängsmarken länge, om än inte ända sedan Klippanbygdens Natur tog över skötseln 1985.
– När de började här var det väldiga problem med sly och helt igenvuxet, säger Roland Billqvist.
Han lassar upp hö på hässjan som föreningens medlemmar hjälpts åt att bygga under förmiddagen. Det är främst föreningens medlemmar som brukar delta i slåttern, men alla är välkomna.
– Intresset verkar öka på flera håll – i Perstorp hade de tydligen varit 78 stycken i år. Så vi hoppas att fler ska vilja komma hit i framtiden, säger Gunnel Björkman
För 34 år sedan var Räfshalen helt och hållet igenvuxen, men i dag är den öppen nog för kor att beta på.Bild: MATHILDA AHLBERG
Förutom slåttern varje sensommar brukar föreningen röja sly ett par dagar på våren och rensa fågelholkarna innan nya gäster flyttar in. Nu kan det också bli aktuellt att bränna en ljungslänt på ängens ena sida för att ge nytt liv åt de växter som torkan gick hårdast åt förra året.
Allt som allt blir det alltså några arbetsdagar varje år ute på ängen för Klippanbygdens Natur.
– Det här är mitt personliga paradis – vad är det man brukar kalla det, mindfulness? säger Gunnel Björkman.
Per Hjort lägger upp hö på en hässja under slåtterdagen utanför Ljungbyhed.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen