Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftigt åskoväder över nordvästra Skåne

På lördagseftermiddagen drog ett åskoväder in över nordvästra Skåne. Värst drabbat verkar Höganäs ha blivit.
– Det är jättemånga översvämningar i Höganäs kommun, säger Ola Nilsson, teamledare vid SOS Alarm.

Läsarfilm.
Det var under eftermiddagen som det kraftiga ovädret drog in från norra Själland. Många läsare hörde av sig, från Höganäs till Hittarp, och vittnade om stora mängder regn, men också kraftig blåst och åskmuller.
En del av väg 111 i Höganäs har stängts av tillsammans med flertalet andra vägar. Höganäs kommun uppmanar folk att inte ta bilen – och ta det försiktigt om man redan sitter vid ratten.
När HD nådde räddningstjänsten i Höganäs vid 15-tiden på lördagen var beskedet följande: ”Det är fruktansvärt mycket vatten”. Mer än så hann inte sägas innan de behövde lägga på för att återgå till arbetet.
Vid 11.30-tiden på söndagen meddelade Trafikverket att vägen fortsatt är avstängd och att bilister ska välja annan väg. Prognosen är att vägen kan öppna på tisdag igen.
Stormens framfart i en hittarpsk trädgård.Bild: Läsarbild
Det var svårt att under lördagen få en fullständig bild över hur många som drabbats – men mängder av villaägare har larmat om översvämningar och räddningstjänsten har ryckt ut på det mest akuta. En butiksägare fick nära en meter vatten i källaren, även racket- och gymnastikhallen drabbades. Flera fotbollsmatcher i NV-Skåne fick också ställas in.
Det stora antalet översvämningar gjorde att räddningstjänsten tvingades prioritera.
– Om man har värdefulla saker så prioriteras ju det högre än om det är en tom källare som det inte stiger så jättemycket i, säger Ola Nilsson vid SOS Alarm.
– Man får försöka laga efter läge och försöka göra så gott man kan själv. Alla våra resurser och allt som vi har tillgängligt är upptaget på olika ställen, säger Henrik Persson, operativ chef vid räddningstjänsten i Höganäs under lördagskvällen.
Räddningstjänsten uppmanade också folk att inte bada i det vatten som ansamlas, som till exempel i viadukten längs väg 111.
– Det är inte bara regnvatten i det vattnet som finns i de samlade utrymmena, det är avloppsvatten varierat med dagvatten, säger Henrik Persson.
Även Ängelholm drabbades av ovädret.
– Vi har varit ute i fyra timmar sammanlagt, cirka. Det har varit hektiskt men under kontroll, säger Mattias Ahlbin, styrkeledare vid Ängelholm brandstation.
SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland berättade att ovädret rörde sig strax norr om Helsingborg, om än med något lägre intensitet, innan stormen drog vidare mot Hallandshållet.
Det haglade och blåste kraftigt i samband med ovädret.
– Det är väldigt vanligt i samband med kraftiga åskskurar att det kortvarigt blir väldigt blåsigt i samband med skuren, säger Jon Jörpeland.
Bild: Swen Johansson/ewp.se
Vid 21-tiden hade vattnet börjat rinna undan.Bild: Peter Hölaas
Läs också Regnmassorna strömmade in i gymnastikhallen
Gå till toppen