Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elina Pahnke: När flyktingarna kom till Mölle

Sverige har alltid betraktat sig som förträffligare än andra länder, oavsett hur flyktingar har behandlats. Om vi ska lära oss av historien är den nya boken om Mölle en bra början.

Det blev omedelbart liv och rörelse i Mölle hamn när Köpenhamnsångaren visslande anlände. Droskförare och hotellvaktmästare slogs om att få ta hand om passagerarna och deras bagage.Bild: Thure Kronholm
Att jämföra dagens Europa med 30-talets är alltid bedrägligt. Trots alla goda ansatser att vilja lära sig av den nazistiska historien och aldrig låta det hända igen, blir uppmaningen många gånger vilseledande. Människor letar efter en identisk historieskrivning: likadana koncentrationsläger, samma förtryckare och förtryckta. Så blir denna strävan efter nutida civilkurage också ett sätt att förbise hur makten tar sig uttryck idag, hur lägren är utformade och vilka som sitter där.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen