Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Asylsökandes 71 kronor per dag är svårt att leva på.

Minskat antal asylsökande borde ge utrymme för höjt dagbidrag.Bild: Marcus Ericsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Dagersättningen för asylsökande har inte höjts på 25 år. Inte ens justerats för inflation, det vill säga ökat i takt med prisnivån.
Däremot vill regeringen kunna frånta asylsökande dagersättning om de väljer eget boende – ebo – i ett område med socioekonomiska utmaningar. Skälet är att minska trångboddhet, segregation och trycket på skolor och socialtjänst.
Malmös kommunstyrelseordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), har varit positiv då hon menar att ebo bidrar till "social misär".
Det stämmer förmodligen, men den låga dagersättningen lär vara en minst lika viktig faktor. Vuxna som bor på Migrationsverkets boende, där mat ingår, får 24 kronor per dag och de som väljer ebo får 71 kronor. För den senare gruppen ska alltså cirka 2 200 kronor i månaden räcka till alla levnadsomkostnader, inklusive boende, mat, hygienartiklar och transport.
Frågan om dagersättning var på tal år 2012. Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm sa då att ersättningen var "skamligt låg".
Det är den fortfarande.
Nu, när antalet asylsökande minskat från 162 877år 2015 till förra årets 21 502och handläggningstiderna för asylärenden blir allt kortare, borde en höjning vara möjlig.
Om regeringen vill minska social utsatthet bland asylsökande räcker inte ändrade eboregler. Dagersättningen bör också ses över.
Gå till toppen