Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ett rökförbud höljt i dimma.

Det är numera förbjudet att röka på uteserveringar. Men inte vid.Bild: Magnus Andersson/TT
Det utökade rökförbudet, som trädde i kraft den 1 juli, har skapat huvudbry för sommarens festivalarrangörer. En del har gjort hela festivalområdet rökfritt, medan andra gjort en friare lagtolkning. Arrangörerna av Malmöfestivalen, som inleddes på fredagen, tillhör den senare kategorin.
Adrian Hörnquist, kommunikationsansvarig, menar att det inte är möjligt att ha rökförbud över hela Gustav Adolfs torg, ett centralt område på festivalen med många matstånd. Arrangörerna har tolkat det som att endast inhägnade serveringsområden omfattas och därför är det fritt fram att röka runt matstånden under festivalen.
Om det är förenligt med lagändringarna är inte glasklart.
Lagen är inte bara svår att tolka, den är också svår att upprätthålla. Något som blev uppenbart på en Metallica-konsert i Göteborg veckan efter att rökförbudet trätt i kraft. På ståplatserna framför scenen bolmades det öppet, och flera av vakterna valde att inte ingripa. Miljöförvaltningen var inte nöjd.
"Vi ser väldigt allvarligt på det här", sade en av kommunens miljöinspektörer till SVT.
Men att vakterna skulle ha kunnat ingripa i ett tätt folkhav på tiotusentals personer framstår som orealistiskt.
Och det finns flera andra problem. Nedskräpningen har, föga förvånande, ökat. Ordningsvakter på klubbar har varnatom säkerhetsrisker eftersom gäster nu måste få gå ut och in under kvällen. Och kommunerna, som fått tillsynsansvar, har svårt att kontrollera att lagen följs när så många platser omfattas.
Att lagen väckt mycket känslor har nog undgått få. Dagen innan lagen trädde i kraft visade många sitt missnöje genom att röka en sista gång på uteserveringar och även människor som slutat röka deltog i "rökfesten". Dagen därpå anordnades en rökprotest på Möllevångstorget i Malmö. Det verkar framför allt vara det förmynderi lagen innebär som har upprört många.
Den upproriska responsen lär bli kortvarig, sannolikt kommer rökförbudet på sikt att tjäna sitt syfte och bidra till minskad rökning. Men protesterna åskådliggör några skäl till att ändringarna i tobakslagen är problematiska.
Lagen framstår som rigid och onödigt långtgående. Den lämnar inga möjligheter till avsteg så som avgränsade rökområden på uteserveringar. Ändå är det tillåtet att röka precis utanför uteserveringen. Inkonsekvent, kan tyckas. Lagen omfattar dessutom allt från vanliga cigaretter till e-cigaretter, till och med vattenpipor, vars innehåll inte är tobak, har förbjudits.
Folkhälsomyndighetens ambition att minska rökningen är förståelig och befogad. Tobaksbruk är inte den rökandes ensak. Förutom stort individuellt lidande leder det till höga kostnader för skattebetalarna i form av sjukvård.
Att styra medborgare i riktning mot ett hälsosammare leverne kan vara berättigat. Men det bör då göras utan att frånta individen möjlighet att välja. Krav på rökfria delar av uteserveringarna hade varit en mer balanserad lösning.
Nu blev det istället ett strikt förbud. Men det finns fortfarande många frågetecken när det gäller hur lagen ska tolkas, nedskräpningen minskas och reglerna upprätthållas.
Det allmänna intrycket är ett slarvigt lagstiftningsarbete. Än en gång.
Gå till toppen