Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hejaramsor och bollkontroll under tjejernas helg: ”På planen känner jag mig fri”

För andra gången kom tjejlag från runtom i Skåne till Asmundtorp för att spela Skördecupen.
– På planen känner jag mig helt fri. Jag kan göra vad jag vill och det finns ingen som bestämmer över mig, säger Salma Shik, spelare i Billesholms F13-lag.

Vikens F9-lag kör sin hejaramsa innan matchen mot Askeröds IF under Skördecupen i Asmundtorp.Bild: MATHILDA AHLBERG
Det är andra året som Asmundtorps IF arrangerar Skördecupen för flicklag, den här gången i åldrarna 9, 11, 13 och 15 år. Henrik Karlsson och Pontus Carlsson agerar cupgeneraler under lördagen och söndagens fotbollsyra.
– Vi är själva föräldrar till några tjejer som spelar fotboll, och de har ibland fått spela mot killar för att det finns så få tjejcuper. Så då startade vi Skördecupen, säger Henrik Karlsson.
Allt som allt deltar 25 lag i årets upplaga av cupen, och arrangörerna har jobbat hårt för att locka hit dem.
Mycket pusslande blir det för Pontus Carlsson och Henrik Karlsson, cupgeneraler och föräldrar till spelare i Asmundtorps IF.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Jag har kontaktat alla F13- och F15-lag i hela Skåne. Det har gått lite trögt, men jag tänker att man får räkna med en uppbyggnadsfas. I framtiden hoppas vi att vi får lite skjuts av framgångarna i VM, säger Pontus Carlsson.
Förutom att pussla med spelscheman grillar de mat och håller kiosken öppen under cupen, som är ett viktigt arrangemang för föreningen.
– Och hittills verkar det som att lagen och ledarna varit nöjda, säger Henrik Nilsson.
Strax efter lunch på söndagen är det dags för avspark för den sista matchen för Vikens IK:s F9-lag. Motståndaren är Askeröds IF.
– Det har gått ganska bra i cupen. Vi har gjort mål på nästan alla våra straffar, säger Linn Nilsson, 8 år.
Ida Håkansson, 8 år från Viken, tränar straffteknik innan sista cupmatchen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Speciellt för den här cupen är nämligen att lagen möts i en strafftävling efter varje match. Därför har Vikentjejerna stenkoll på hur en bra straff ska läggas.
– Man måste tänka på att skjuta på sidorna och inte mitt på målvakten, säger Ida Håkansson.
Efter sommarens världsmästerskap är det solklart vem tjejernas främsta fotbollsförebild är:
– Kosovare Asllani! säger båda två.
Ida Håkansson och Linn Nilsson hejar på lagkamraterna i Vikens IK.Bild: MATHILDA AHLBERG
Vid sidan om idrottsplatsens gräsplan sitter Salma Shik, Julia Cederholm och Anita Lewinska och hejar på lagkamraterna i Billesholms IK F13.
– Det har inte gått så bra. Vi har förlorat en, spelat lika två och nu förlorar vi nog en till, säger Julia Cederholm.
Salma Shik, Julia Cederholm och Anita Lewinska spelar i Billesholms F13-lag. Största förebilderna är Cristiano Ronaldo och Marta.Bild: MATHILDA AHLBERG
De är dock vid gott mod trots att de ligger under i matchen – för det finns mycket som är roligt med fotboll som inte har med segern att göra.
– Kompisarna är nog det bästa med fotboll, säger Julia Cederholm.
– På planen känner jag mig helt fri. Jag kan göra vad jag vill och det finns ingen som bestämmer över mig, säger Salma Shik.
Totalt 25 lag i fyra åldersklasser deltog i den andra upplagan av Skördecupen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen