Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ko med badring skrämde resten av flocken

En rosa badring på en av kvigorna. Carl Gustav Gudmundsson trodde knappt sina ögon när han såg ett av hans djur stå där med badleksaken runt halsen.

Kvigan i Jonstorp hade fått en badring runt halsen och skrämde resten av djuren, så de stack iväg.Bild: Privat
Det är inte Mamma Mu i barnboken, men när en kviga i Jonstorp råkade få en badring runt halsen var det som hämtat ur en av Jujja och Tomas Wieslanders populära sagor för barn. Med illustrationer av Sven Nordqvist.
I onsdags morse upptäckte Carl Gustav Gudmundsson att några av hans nötkreatur, som går vid badplatsen Revet i Jonstorp, var på rymmen. Han fick hjälp att samla ihop kvigorna och då upptäcktes att en av dem hade en stor rosa badring runt halsen.
– Badringen har skrämt livet av de resterande djuren i flocken. Så att de har brutit sig ut, säger Carl Gustav Gudmundsson.
Han menar att det inte kan ha hänt på något annat sätt.
– Kor springer inte på både fårnät och elstängsel utan att de blir skrämda, säger han.
Ett av djuren hade kommit ända bort till Kattarp, en sträcka på 1,5 mil.
Carl Gustav Gudmundsson tror att badringen kommer från Farhults badplats. Och via havet tagit sig till Jonstorp.
– Det har blåst ostlig vind, säger han.
Vad tänkte du när du såg badringen?
– Vi blev mycket förvånade. Det är en olycklig grej som har hänt, det finns så mycket skit i naturen, säger han.
Efter att ha kämpat i två timmar lyckades de få bort badringen från kon. I sagorna kan Mamma Mu åka kälke, städa, klättra i träd och åka ut med en eka och fiska. Men kvigan i Jonstorp är nog nöjd med att slippa badringen och att få hålla sig på torra land.
Gå till toppen