Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagare vill stoppa Bolsonaros utnämning

Eduardo Bolsonaro, till höger, tillsammans med Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Arkivbild.Bild: Luca Bruno/AP/TT
Åklagare i Brasilien försöker förhindra att president Jair Bolsonaros son blir ny ambassadör i USA. Åklagarämbetet har vänt sig till domstol för att stoppa utnämningen med hänvisning till att Eduardo Bolsonaro saknar diplomatisk erfarenhet.
Oppositionspolitiker försöker samtidigt blockera utnämningen genom ett lagförslag som förbjuder nepotism i offentlig förvaltning. Även en del av Bolsonaros allierade i kongressen ser valet som något av en skymf mot landets diplomatkår.
Högerpolitikern Bolsonaro, som ofta kallas ”tropikernas Trump”, har försvarat utnämningen med att hans son är god vän med Trumpfamiljen. Om han blir ambassadör i Washington kan det bidra till att stärka relationerna mellan de båda länderna, framhåller presidenten.
Utnämningen måste godkännas av senaten.
Gå till toppen