Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förskolan Fröhuset kämpar med trångboddhet

En avdelning fick bli två, personalutrymmen fick bli lekrum och altanen sovyta på sommaren. Lokalerna där förskolan Fröhuset i Kvidinge håller till är maximalt utnyttjade. Sedan i höstas har förskolecheferna tryckt på hos politikerna för mer plats.

Många barn och lite plats kräver mer planering för förskollärarna Maria Pettersson och Jenny Hansson.Bild: Sandra Henningsson
Förskolan Fröhuset firar 35-årsjubileum i sina lokaler i år. Men invändigt har mycket varit tvunget att förändras då trycket på förskoleplatser i området är högt.
Två hus har byggts ihop för att skapa mer utrymme. Avdelningen Blåbäret har fått delas upp i två. Ovanvåningarna i två av husen har gått från att vara personalutrymmen till plats för barngrupper.
– Vi har verkligen effektiviserat våra lokaler. Jag kan inte se vad mer jag kan göra, säger Annica Nilsson, biträdande förskolechef på Fröhuset.
Kommunen måste kunna garantera en förskoleplats inom fyra månader och sett till hela kommunen så klarar man det.
Förskolan Fröhuset i Kvidinge har fyllt varenda plats.Bild: Sandra Henningsson
Men i Kvidinge är det helt fullt nu. De familjer som söker en plats där blir i första hand hänvisade till Tingdal. Men är det fullt även där kan barnet placeras var som helst i kommunen där det finns plats.
– Har man då inte körkort så klarar man inte alltid det, säger Annica Nilsson.
I höstas gick förskolecheferna i kommunen ihop och skrev en skrivelse till Åstorps politiker om platsbristen. Sedan dess har även område öst, där Kvidinge ingår, skrivit ytterligare en skrivelse.
– Vi hoppades att vi skulle kunna öppna en akutavdelning, en tillfällig lokal som vi kunde nyttja. Men så blev det inte. Till våren tar vi in några extra barn för att jag vet att jag släpper 30 barn till skolan till sommaren, säger Annica Nilsson.
”Tillsammans försöker vi hela tiden hitta lösningar”, säger biträdande förskolechefen Annica Nilsson.Bild: Sandra Henningsson
Cornelia Randau har sina två barn på Fröhuset. Hennes familj flyttade till Kvidinge från Helsingborg och fick vänta i fyra månader på en plats för barnen. Under tiden gick de kvar i Helsingborg.
– När vi flyttade hit fanns det inga lediga platser. Men det funkade för att vi jobbade i Helsingborg. Sen fick Johannes först gå med barn som var ett år yngre tills en plats i hans åldersgrupp blev ledig så att han kunde flytta upp, säger Cornelia Randau.
Trångboddheten på Fröhuset ställer även krav på pedagogerna. Mycket tankeverksamhet läggs på att hitta på lösningar.
Cornelia Randau flyttade med familjen till Kvidinge och fick vänta några månader innan hon fick en förskoleplats för sonen Johannes Randau och dottern Amelia Randau.Bild: Sandra Henningsson
– Man får tänka på hur man fördelar barnen så att det blir en rimlig ljudnivå och så att luften räcker till. Och det är alltid en utmaning var man ska göra av barnen när de ska sova, säger Jenny Hansson, förskollärare på Fröhuset.
– Den här gruppen blev tidigt full. Det gör det svårare för barnen att få vara kvar i sin lek utan att bli störda av andra, säger Sara Astgård som är förskollärare för femåringarna på Fröhuset.
Hur det blir med nya eller större lokaler är en politiskt fråga där kommunstyrelsen vid sammanträdet i augusti valde att vänta med att fatta beslut. Fram tills dess får förskolecheferna pussla med sina platser.
Amelia Randau har vilat färdigt på altanen till sin avdelning. Att ha barnen sovandes ute på sommaren ger mer plats inomhus för barnen som inte behöver vila.Bild: Sandra Henningsson
– Det hade varit jättetrevligt om det bara fungerade så att vi kunde lägga mer energi på annat, säger Annica Nilsson.
Gå till toppen