Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Guldtjejen från Perstorp sitter säkert i sadeln

Det går spikrakt uppåt för Perstorpstjejen Agnes Olofsson Idrizovic, som nyligen tog guld på junior-SM i hästhoppning. Men så har hon också ridit så länge hon kan minnas.

”Klart att det kan ta emot lite att behöva gå ut till stallet en regnig vinterdag. Men man vet ju att hästarna väntar på en så det är väl värt det”, säger Agnes Olofsson Idrizovic.Bild: Jakob Thorell
När junior-SM i hästhoppning avgjordes på Sundbyholm i Eskilstuna den sista helgen i juli gick det lysande bra för 13-åriga Agnes Olofsson Idrizovic från Perstorp. Efter en tät strid kunde hon ta hem guldmedaljen i C-ponny-klassen. En överraskande seger, åtminstone för henne själv.
– Jag räknade absolut inte med att vinna, Jag satsade mer på att bara göra fina rundor, så jag blev jättelycklig. Det kom till och med några glädjetårar när det var klart, säger hon.
Malin Olofsson Idrizovic lägger mycket tid på att köra dottern Agnes och ponnyn Giovanna till olika tävlingar.Bild: Jakob Thorell
Agnes, som tävlar med 10-åriga stoet Giovanna, räknar guldet som sin största framgång hittills. Tidigare i sommar var hon också uttagen att tävla i Nordiska mästerskapen, där hon hamnade på tolfte plats.
– Det gick rätt bra. Jag var nervös första dagen och gjorde en del fel, men är nöjd ändå. Men till nästa gång siktar jag på att hamna bland de tio bästa, säger hon.
Förutom förstaplatsen i hoppning fick Agnes också en silvermedalj i inverkan, alltså hur ryttaren behandlar och samarbetar med sin häst.Bild: Jakob Thorell
Agnes ger ponnyn Giovanna en stor del av äran för framgångarna och beskriver henne som en fantastisk häst.
– Jag har haft ”Gigi” i sexton månader nu och det har gått spikrakt uppåt. Vi har lärt känna varandra bra, hon är en självständig tjej som vet vad hon vill, säger Agnes.
I stallet är Agnes Olofsson Idrizovic ofta ensam, eller med mamma Malin. "Men jag när jag tränar blir det rätt ofta med mina kompisar som bor i närheten.”Bild: Jakob Thorell
En annan förklaring till att det går bra är förstås att Agnes knappast är någon gröngöling i sadeln. Mamma Malin Olofsson Idrizovic har själv varit tävlingsryttare och familjen har stall i anslutning till hemmet i Perstorp.
– Agnes har ridit sedan hon var två och ett halvt år. Vi slängde upp henne på hästryggen direkt, säger Malin Olofsson Idrizovic.
– Men det första minnet jag har av att rida är från när jag var fyra. Det var en julhoppning och jag hoppade både 10 och 20 centimeter med min shetlandsponny. Jag har kvar rosetten som jag vann, det var min första, säger Agnes.
Agnes Olofsson Idrizovic och Giovanna har under de senaste 16 månaderna utvecklat ett bra samarbete. ”Det är all den tiden som sedan ger resultat på tävlingarna”, säger hon.Bild: Jakob Thorell
Sedan dess lägger Agnes den största delen av fritiden på sina hästar. Hon har deltagit i lokala tävlingar sedan hon var sju och numera tränar hon cirka tre timmar om dagen.
– Mest tränar jag hoppning, men också dressyr, men dressyr går lite för långsamt för att jag ska vilja tävla i det. Jag gillar när det är mer fart, säger hon.
Trots det goda samarbetet med ponnyn Giovanna kommer det framgångsrika teamet snart att tvingas dela på sig.
– Jag börjar bli för lång för att rida henne. Därför har jag börjat träna också med min andra ponny, Avalon Ma'chello, som är en D-ponny. Avalon är bara fem år och rätt oerfaren ännu, men vi hoppas kunna utveckla henne, säger Agnes.
Härnäst väntar tävlingar på Skånska mästerskapen i Malmö [under den gångna helgen, red:s anmärkning]. Längre fram i höst deltar Agnes i Änglahoppet i Borås och Svenska inomhusmästerskapen i Södertälje.
– Sen har jag nog inga direkta planer. Jag hoppas få ställa upp i D-klassen i EM när jag väl har tagit steget dit, säger Agnes Olofsson Idrizovic.
Fakta

Ponnyklasser

A-ponny: upp till 107 centimeters mankhöjd

B-ponny: 107,1–130 centimeter

C-ponny: 130,1–140 centimeter

D-ponny: 140,1–148 centimeter

Häst: högre än 148 centimeter (tidigare 147,3)

Gå till toppen