Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om Davis Cup-matchen och äldrevård i Kävlinge.

Vänstern tar hjälp
av extremister.
I sitt debattinlägg på Aktuella frågor (6/8) skriver Nils Littorin från Kommunistiska partiet om demonstrationerna i Malmö i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel år 2009: "De maskerade kapade demonstrationen som bestod av tusentals andra fredliga demonstranter."
Han tycks glömma att vi var många som såg demonstrationerna. Menar Littorin på fullt allvar att tusentals fredliga demonstranter inte kan övermanna de få bråkstakarna eller ens hjälpa polisen att avlägsna dem? De fredliga demonstranterna tillät de svartklädda huliganerna att kapa demonstrationen för att det passade arrangörernas syften.
Hur kommer det sig att proisraeliska demonstrationer kan genomföras på ett fredligt sätt utan hjälp av extremister? Hur kommer det sig att man behåller lugn och sans även när glasflaskor och fyrverkeripjäser viner i luften?
Kommunistiska grupper har alltid tagit hjälp av extremister. Så har vänstern agerat i decennier. Att i efterhand beklaga och ta avstånd från skadegörelsen, attackerna mot polisbilar med mera är ett spel för gallerierna och återspeglar den förljugenhet som alltid varit ett kännetecken för kommunistiska grupper både i Sverige och utomlands.
I övrigt serverar Littorin en lögn till. Israel lämnade Gaza år 2005 och ockuperar inte längre detta område. Området styrs av terrororganisationen Hamas.
Henryk Rozenberg
I Kävlinge får de äldre välja.
Ingrid Runsten skriver (30/7), med utgångspunkt från Helsingborg, att ”den strid mellan offentlig och kommunal drift som pågår hotar kontinuiteten och därmed tryggheten” och att ”privata vårdboende fick låga betyg i Socialstyrelsens senaste nöjdhetsmätning”.
Överlag i Sverige är kvalitén i de privata äldreboendena bättre än de kommunala i 18 av 27 parametrar, enligt Socialstyrelsen, som bemanningen av sjuksköterskor, och drygt 4 av 5 äldre är nöjda eller ganska nöjda med sitt boende. Sammanlagt är de privata utförarna bättre än de kommunala – men det finns skillnader och dåliga exempel även i privat regi.
Men låt oss konstatera, de privata utförarna är här för att stanna. Varför? För att det finns många invånare som föredrar detta som alternativ av olika anledningar. För att stå ut på marknaden har ofta de privata utförarna inriktningar på boende som tilltalar medborgarna. Vare sig det är spa, idrott eller kultur. Detta gör också att de kommunala boendena måste fundera och utvecklas. Detta leder också till att vår utbildade omsorgspersonal får en större arbetsmarknad och möjlighet till utveckling som, rent krasst, har varit mindre väl utvecklad så länge omsorgen enbart var kommunal.
Kävlinge är ”en av de 20-tal kommuner” som inför LOV inom särskilt boende. Om man, som Ingrid Runsten, anser att kontinuitet ska vara ett nyckelord i äldrevården så bör man förespråka lagen om valfrihet. Här får nämligen våra invånare välja om de vill få sin omsorg i kommunal eller privat regi. LOV innebär inte heller kontinuerliga upphandlingar, utan de som når kraven för att utföra omsorg är välkomna att etablera sig. Även de äldre vill påverka sitt liv, att utgå från att man inte vill och kan det är tämligen nedsättande. Det är snarare så att valet bör diskuteras öppet och fritt i en familj.
Är du anhörig så samtala med din äldre släkting om hur de vill ha det, så du kan stötta. Är du äldre så berätta vad du känner så vet du att om du inte orkar välja finns det någon som hjälper.
Enbart kommunala boenden utan LOV ger ingen påverkan. En mix av kommunalt och privat med LOV ger det. Detta är att arbeta utifrån de förutsättningar som finns och sätta medborgaren i centrum.
Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge kommun
Annsofie Thuresson, ordförande för omsorgsnämnden
Gå till toppen