Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryktet om presidentens död var falskt

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev tillsammans med Turkmenistans president Gurbanguly Berdymuchamedov på måndagen.Bild: Dmitry Astakhov/AP/TT
För en månad sedan spreds ett rykte över världen att Turkmenistans president Gurbanguly Berdymuchamedov var död. Trots att turkmenska medier kontrade med bilder och filmklipp på en semesterfirande president fortsatte ryktet att florera.
På måndagen satte han punkt för spekulationerna genom att framträda på ett ekonomiskt forum i hemlandet tillsammans med bland andra Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, rapporterar BBC.
Ryktet om hans död tros ha sitt ursprung i en utlandsbaserad, regimkritisk nyhetssida. Uppgiften plockades snabbt upp av stora ryska medier och blev viral på nätet.
Fram till självständigheten 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Berdymuchamedov har styrt landet med järnhand sedan 2006 och hans auktoritära regim kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter.
Gå till toppen