Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kullas rektor går i pension – tackades med tal som blev viral succé

På fredag stänger Kenneth Svensson dörren till Kullagymnasiet för sista gången. Det som han tar med sig från sina sex år är samarbete, alla gånger han har slängt käft med eleverna i korridoren – och uppmärksamheten i Aftonbladet.

Kenneth Svensson gör sin sista vecka på Kullagymnasiet. Vad han ska hitta på som pensionär är en fråga som han fått många gånger. ”Det är som att man måste ha någon jätteplan bara för att man går i pension. För mig är det inte så”, säger han.Bild: Tom Wall
”Kenneth, du har hjärtat på rätt ställe!”
Kommentarerna på Facebook var många efter att eleven Hamid Mohammadi visade sin uppskattning till Kenneth Svensson genom att hålla ett tal på skolavslutningen i juni. Han överlämnade en skulptur som han gjort föreställande rektorns hund Maggie. En händelse som uppmärksammades av Aftonbladet.
Talet i kyrkan är ett av alla minnen som Kenneth Svensson kommer att bära med sig från sin tid på Kullagymnasiet.
– Det var väldigt speciellt. Till och med prästen grät. Hon sa att det var första gången som hon gjorde det i kyrkan, berättar Kenneth Svensson.
Han gör sin sista vecka på Kullagymnasiet. Mycket ska hinnas med, och såhär i slutskedet handlar det mesta om att lämna över till efterträdaren Joakim Olefeldt.
Men det finns också tid till att titta i backspegeln.
– Det har varit fantastiska år. Både upp- och nergång förstås, men det har varit väldigt trevligt att jobba på Kullagymnasiet.
Ungefär 500 elever går på skolan. Att hitta lösningar för alla lyfter han fram som den främsta styrkan hos personalen.
– Vi ser inga problem, eller det gör vi ju, men vi löser problemen tillsammans. Om vi har en elev som ska läsa gymnasiet på två år och är nordisk mästare i matte, eller en nyanländ som inte kan ett ord svenska, jobbar vi lika intensivt med dem för att lösa deras situation.
– Det är jag mest imponerad av på den här skolan, att vi gör det.
Under sina sex år har han bland annat fått hantera besparingar, och de ensamkommande ungdomarna som kom till Höganäs och inte hade någon utbildning i bagaget.
– Det var klart tufft, men väldigt intressant. Är en elev inskriven på Kullagymnasiet ska den få all hjälp den behöver, och det har sporrat mig väldigt mycket.
– Sen var det tufft igen när ungdomarna blev bostadslösa och man inte kunde ordna boende till dem.
”Gymnasiets stora utmaningen är egentligen att få eleverna och förstå att de har en fantastik utbildning i Höganäs. Det är kanske så att man ska stanna och åka till Helsingborg på kvällar och helger istället”, säger Kenneth Svensson.Bild: Tom Wall
Att vara tillgänglig och ta tag i saker som är obehagliga tycker Kenneth Svensson har varit viktigt. Men hans styrka som rektor är rättvisa.
– Om det händer saker och ting tar jag inte ställning omedelbart för att en viss person är skurken. Jag lyssnar på alla och försöker bilda mig en uppfattning.
– Sen är jag ute och rör mig mycket i korridorerna. Det har gett mig mycket att man träffar eleverna och kan slänga käft och ha lite trevligt. Om de tycker det har varit trevligt vet jag inte, men jag tycker det har varit det. Jag kommer sakna mycket här.
Hamid Mohammadi kom till Sverige för fyra år sedan, utan familj. På skolavslutningen tackade han Kenneth Svensson för all hjälp som han, och andra ensamkommande fått, genom att hålla ett tal.
Fakta

Kenneth Svensson

Ålder: 63 år.

Bor: I Ekeby

Familj: Fru, fyra barn och fyra barnbarn.

Intressen: ”Hundar, trädgård, jag har fått det intresset av min fru, pyssla med huset och att läsa böcker”.

Råd till eleverna: ”Försök att må bra. Det är alldeles för många ungdomar som mår dåligt idag och sätter jättepress på sig själva. Var nöjd, om du har klarar ett E, var nöjd”.

Gå till toppen