Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: Vi stöttar förskolecheferna i Åstorp

Lärarförbundet i Åstorp ger sin syn på behovet av förskoleplatser i kommunen.

Att det är trångt på förskolorna i Åstorps kommun är ingen nyhet. Under många år har Lärarförbundet i Åstorp påtalat vikten av framförhållning för att möta ökande behov.
Ökande befolkning och kända nybyggnationer möts inte i den grad som behövs i planering och byggande av nya förskolor. Istället förlitar sig kommunen på provisorier.
Våra medlemmar vore lyckliga om de kunde få arbeta i lokaler byggda för att vara en förskola. Av kommunens ca 20 förskolor är 13 inhysta i lokaler som inte från början är byggda för verksamheten.
Visst kan sådana lokaler fungera men det tyder på ett systemfel där behovet av barnomsorg ska åtgärdas när det redan är akut.
Ett exempel: På Prästamarken i Kvidinge planeras nu bostäder och faktiskt har man planerat in en förskola i området. Eftersom byggandet av bostäder inte kommit igång vill/vågar inte kommunen börja bygga förskola, har vi fått höra.
Men kan det inte vara så att ett byggande av en modern förskola får fart även på bostadsbyggandet? Det är ju ingen större risk att lokalen står utan barn även om bostadsbyggandet drar ut på tiden.
I andra delar av kommunen planeras moduler för att möta behovet, moduler som riskerar att bli permanenta lösningar, vilket skett i Hyllinge.
Lärarförbundet i Åstorp anser alltså nybyggnationer av förskolor i Åstorp ska starta så fort som möjligt, helst igår.
Hans Gustafsson, ordförande
Tomas Klarin, huvudskyddsombud
Lärarförbundet Åstorp
Gå till toppen