Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg får 13 miljoner för att minska segregationen – kan bli betydligt mer

Helsingborg har fått en första utbetalning av den statliga miljardsatsningen mot segregation. Staden får 13 miljoner kronor att börja med.

Drottninghög är en av Helsingborgs stadsdelar som klassas som ”utsatt”.Bild: Sven-Erik Svensson
Som HD berättat tidigare är Helsingborg en av 32 kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar som haft möjlighet att söka ekonomiskt stöd. Nu är pengarna på väg.
Bidraget ska användas i stadens långsiktiga arbete mot segregation och kommer att fördelas över olika förvaltningar. Skola- och fritidsverksamhet ska involveras, den fysiska miljön ses över näringslivet involveras.
I Helsingborg lever cirka en femtedel av stadens befolkning i så kallade utsatta områden. Segregationen låser inne människor både fysiskt i utsatta områden och i socioekonomiska fack som är svåra att lämna, skriver staden i sin ansökan om pengar och fortsätter:
Läs också Helsingborg kan få del av miljonstöd mot segregation – så vill politikerna använda pengarna
”En högre grad av isolering av så kallade utsatta områden och låg rörelse mellan stadsdelar förstärker upplevelsen av en delad stad. Vi behöver därför fokusera på hela staden och inte bara göra insatser i de så kallade utsatta områdena. Stadens bild av segregationen i staden behöver kompletteras med andra perspektiv och sammanställas i en gemensam lägesbild till stöd för det fortsatta arbetet.”
Långsiktigt vill staden att människor med olika utbildningsnivå, ekonomiska förutsättningar, nationell bakgrund och så vidare ska attraheras till dagens utsatta områden och att det ser ut på liknande sätt i stadens övriga områden.
Stödet kommer att betalas ut till och med 2027 och som mest kan det bli 69 miljoner kronor om året. Denna första utbetalning är en förskottsbetalning på 13 miljoner kronor.
Gå till toppen