Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stort intresse för turer till Landskronas skärgård

Årets guidade turer till Gråen och Gipsön är fullbokade. Men det finns en öppning för den som hoppades åka med.

Så här såg det ut på den guidade rundtur som hölls Gråen 2007.Bild: Roland Bengtsson
Medan Landskronas största ö är ett välkänt turistmål, så är det desto färre som tar sig till den näst största: Gråen med Gipsön. Det krävs egen båt, eller att man är en bra simmare.
Landskrona stad brukar anordna guidade turer till Gråen och Gipsön. Det görs oftast i augusti, eftersom Gråen till största delen är ett naturreservat där man inte får vistas under häckningsperioden.
Årets turer ges kommande två söndagar, men:
– Det är fullt på båda turerna, säger Lotta Stjerndahl, destinationskoordinator på Landskrona stad.
– Det är roligt att det är ett outsinligt intresse för att komma med. Folk är nyfikna på det där man bara anar från Venbåten, säger Sven-Erik Thosteman, guide på turerna sedan många år.
Som vanligt blir det Sven-Erik Thosteman som guidar på Gråen på söndag. Arkivbild från Citadellet 2015.Bild: Britt-Mari Olsson
Upplägget säger han blir ungefär detsamma som tidigare år. Först går man i land på Gipsön.
– Där har vi också med oss representanter för Yara. De berättar om hur de har jobbat, varför det ser ut som det gör, och vad tanken är för framtiden.
Sedan fortsätter turen på de gamla invallningsmurarna. Där berättar Sven-Erik Thosteman om fästningsplanerna, och varför det inte blev som det var tänkt.
– Jag har guidat i snart 20 år, och det är lika kul varenda år att komma ut, säger han.
Trots att det är fullt kan man sätta upp sig på väntelista genom att mejla till visit@landskrona.se eller ringa 0418-47 30 00.
Turerna ges 18 och 25 augusti mellan klockan 16 och 19. Det kostar 295 kronor och betalas i förskott med Swish eller inbetalningskort.
Den som är med på turen måste vara vuxen och ska utan problem orka gå två och en halv timme i raskt tempo. Ordentliga skor och bra balans krävs också.
Fakta

Gråen

1749 började man bygga en konstgjord ö på andra sidan djupfåran i hamnen. Grundet Gråen vallades in för att bli en fästning som skydd mot dansken, ett andra citadell.

Planerna fullföljdes aldrig. Det blev för dyrt, och Sveriges fokus flyttade från dansken till ryssen. Dock byggde man klart kruttornet på bastion Adolf Fredrik 1816.

På 1900-talet byggdes kolonistugor och odlingar på ön. Idag finns 55 arrenderade lotter med hus och båtplats.

Under andra världskriget blev Gråen en del av ”Per Albinlinjen”, med nya bunkrar och värn på vallarna.

Största delen av ön är idag naturreservat. För att värna om fågellivet råder beträdnadsförbud i reservatet från 15 mars till 1 augusti.

Fakta

Gipsön

Gipsön sitter ihop med Gråen, och är också den konstgjord.

Grunden är det gipsartade slam som var en restprodukt från Supras tillverkning av fosforsyra.

Under en period pumpades gipset ut till grundet Västerflacket, men det stoppades efter en miljödom.

Därefter började man valla in ett område söder om Gråen, och deponera avfallet där. Det blev Gipsön, som invigdes 1978.

1992 upphörde fosforsyretillverkningen och därmed dumpningen av slam. Men slammet var fullt av tungmetaller som måste tas om hand. Ett reningsverk för dräneringsvattnet från ön byggdes. Idag är det ägaren Yara som hanterar reningen.

På 1990-talet byggde Sydkraft tolv vindkraftverk på ön.

Läs också "Där borta är civilisationen, här är vi"
Gå till toppen