Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

40-talet kommer till Fredriksdal – gratis inträde för den som klär sig tidstypiskt

Till helgen blir det 40-talsnostalgi på Fredriksdal museer och trädgårdar. Bland annat iscensätts beredskapstiden med militärer och fordon.

I juni 1942 paraderar Skånska kavalleriregementet förbi Stortorget i Helsingborg.Bild: Carlotta, Helsingborgs stads museer/Larsén, Sven Olof
Under två dagar till helgen byter Fredriksdal museer och trädgårdar skepnad. Istället för 2010-tal kommer saker och ting istället att se ut som det gjorde på 1940-talet. På flera platser, bland annat i stadskvarteren, kommer folk att ikläda sig rollerna som brittiska och amerikanska soldater. Det kommer också att finnas riktiga militärfordon från den tiden.
Mycket präglas av andra världskriget och den som är intresserad kan få se både kulsprutor och luftvärnskanoner på plats. I Helsingborg rådde beredskapstid under denna period och en och annan ransoneringskupong och diverse ersättningsprodukter visas också upp.
Helsingborgsinfanterister övar strid med bajonett någon gång under 1940-talet.Bild: Carlotta, Helsingborgs stads museer/Lindberg Foto
Arrangemanget har pågått ett antal år och för att öka känslan på plats ytterligare får den som anmäler sig i förväg och sedan kommer i 40-talskläder gratis inträde.
Det bjuds på tidstypisk musik och dans, bland annat Lindy Hop. Det blir också flera föredrag om 1940-talet.
Arrangemanget äger rum på Fredriksdal under lördag och söndag 17-18 augusti.
Gå till toppen