Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bevattningsförbudet i Båstad hävs

Sedan den 12 juli har det varit bevattningsförbud i Båstads kommun. Ett förbud som NSVA hävde under onsdagen.

Även i sommar var det bevattningsförbud i kommunen. Enligt NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, berodde förbudet på hög vattenförbrukning i kombination med varmt väder. Värst har det varit i Torekov där dricksvattnet riskerade att ta slut.
Nu väljer NSVA att plocka bort förbudet. Det är den senaste tidens regn och svalare väder som ligger bakom att vattenförbrukningen gått ner till en stabil nivå. Antalet användare har dessutom sjunkit i och med att det finns färre sommarboende på plats och turistsäsongen går mot sitt slut.
Samtidigt är det låga grundvattennivåer i kommunen. Nivåer som behöver tid på sig för återhämtning.
– Läget är betydligt bättre. Det är stabilt nu, säger Sven-Inge Granlund, avdelningschef rörnät på NSVA.
Han pekar dessutom på att väderprognosen framöver visar på att det kan komma mer regn den närmaste tiden.
NSVA tackar alla som hjälpt till och sparat på vattnet men uppmanar samtidigt användarna att vara ”vattensmarta” och tänka på hur dricksvattnet används. Exempelvis tipsar man om att det för grundvattennivåernas skull är bättre att göra större anläggningsarbeten i trädgården på hösten. Det kan handla om att plantera träd, häck eller anlägga en ny gräsmatta.
Under den dryga månad som bevattningsförbudet pågick fanns NSVA emellanåt på plats i kommunen för att informera om förbudet och kontrollera att det följdes.
Sven-Inge Granlund tycker att kommuninvånarna respekterat förbudet.
– Generellt sett har man lyssnat bra. Vi har informerat om hur allvarlig situationen varit, säger han.
Om NSVA sett att någon använt vatten på ett sätt de inte fått lov att göra i samband med förbudet har personen informerats om det.
Tidigare har man gått ut och meddelat att om man inte respekterar förbudet kan det kunnat leda till att dricksvattnet stängs av eller att bolaget sätter in en så kallad strypbricka som gör att vattenuttaget begränsas.
– Några sådana åtgärder har vi inte gjort, säger Sven-Inge Granlund.
Gå till toppen