Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark stärker skyddet av gränsen mot Sverige

Danmark ska stärka skyddet av gränsen mot Sverige.
Orsak: Två skånska män har anhållits för sprängdåd i Köpenhamn.
– Det är helt oacceptabelt att man kan åka från Sverige och placera ut dynamit i Danmark, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) och justitieminister Nick Hækkerup (S) under onsdagens presskonferens.Bild: Patrick Persson
Efter att två män från Sverige anhållits misstänkta för sprängattentatet mot Skatteverket i Köpenhamn i förra veckan ringde Mette Frederiksen upp sin partivän Stefan Löfven i Stockholm.
Den danska statsministern förklarade att Danmark inte längre kan tolerera att att svenskar åker över Öresundsbron och utför våldsbrott i Danmark.
Hon förvarnade också Löfven om det utspel hon skulle göra på en pressträff i Christiansborg i Köpenhamn på onsdagseftermiddagen.
– Regeringen ska stärka skyddet av den svenska gränsen, förklarade hon på pressträffen tillsammans med justitieministern Nick Haekkerup.
Tidigare på dagen hade den danska polisen meddelat att man anhållit två svenska män som misstänks för bombattentatet mot Skatteverket den 6 augusti. En av dem, en 22-åring från Malmö, greps av svensk polis. Den andre, en 23-åring, är fortfarande på fri fot.
Sedan i våras har Köpenhamn drabbats av nio sprängdåd. Senast var det i lördags som närpolisstationen på Nørrebro drabbades.
– Vid båda de två senaste sprängningarna har människoliv satts i fara. Det är ett mirakel att ingen blivit skadad. Vi ser det här som attentat mot hela det danska samhället, sa Mette Frederiksen.
På pressträffen aviserade hon att regeringen ska ge den danska polisen större resurser i kampen mot den grova kriminaliteten. Bland annat ska straffen för illegal hantering av sprängmedel skärpas och mer videoövervakning införas.
Dessutom har alltså den danska regeringen tröttnat på att svenska kriminella begår brott i Danmark. För Sydsvenskan och HD avslöjar Mette Frederiksen att hon talat med Stefan Löfven om att något måste göras.
Exakt hur skyddet av gränsen och kontrollen av resande från Sverige ska stärkas ska den danska regeringen nu samråda med sina rättsvårdande myndigheter om.
– Vi har problem med gängkriminalitet även här i Danmark. Men det är klart att när två svenskar anhållits så är det en utmaning, sa Mette Frederiksen.
Den danska statsministern målade upp en bild av att gängvåldet i Sverige och Malmö – som haft långt fler sprängningar och skottlossningar än Danmark och Köpenhamn – håller på att sprida sig över Öresund.
– Vi får aldrig vänja oss vid sprängdåd. Det är inte det Danmark vi vill ha.
Anser du att det är det vi gjort i Sverige – vant oss vid grova våldsdåd på öppen gata?
– Det vågar jag inte svara på. Det hoppas jag inte.
Tycker du att svenska regeringar har försummat kampen mot gängkriminaliteten?
– Det vill jag inte uttala mig om, sa Mette Frederiksen.
Gå till toppen