Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inrikesministern har respekt för den danska regeringens besked

Inrikesministern Mikael Damberg respekterar den danska regeringens besked om att de vill se över sina gränskontroller mot Sverige.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) och justitieminister Nick Hækkerup (S) under onsdagens presskonferens.Bild: Patrick Persson
Under tisdagen greps en svensk man hemmahörande i Skåne misstänkt för inblandning i sprängningen vid danska Skatteverket i Köpenhamn.
Den danska regeringen höll därför en presskonferens på onsdagen. Där framkom det att den danska statsministern Mette Frederiksens (S) varit i kontakt med Stefan Löfven i Stockholm angående att skärpa gränskontrollerna mot Sverige.
Läs också Danmark stärker skyddet av gränsen mot Sverige
På onsdagskvällen gav den inrikesministern Mikael Damberg (S) en skriftlig kommentar till tidningen.
”Jag har respekt för att den danska regeringen vill se över sina gränskontroller i syfte att hålla kriminella kort, så väl i Danmark som på väg in i landet.” skriver han.
Mikael Damberg påpekar att man efter gränskontrollerna mot Danmark såg hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige.
Vidare framhåller han det nära samarbetet Sverige och Danmark har, däribland mellan polismyndigheterna.
”Både statsministern och jag har haft kontakt med danska regeringen de senaste dagarna. Tidigare idag såg vi hur svensk polis kunde gripa en misstänkt för ett av sprängdåden i Köpenhamn. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla det samarbetet.”
Läs också Svensk anhållen för sprängning mot danska Skatteverket
Gå till toppen