Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt vattenverk i Kvidinge kan flyttas längre österut

Ett nytt större vattenverk som ska ersätta de två befintliga är klubbat sedan tidigare. Först när en placering är bestämd kan NSVA fortsätta arbetet med planeringen.

På det gråmarkerade området är det nya vattenverket tänkt att ligga.Bild: Åstorps kommun
Det var i slutet av oktober 2017 som kommunfullmäktige beslutade att Åstorp ska få ett nytt vattenverk. Bakgrunden är att vattenverket i Åstorp är i behov av upprustning samtidigt som det i Kvidinge inte räcker till.
Kvidinges vattenverk går inte att bygga ut mer. Därför blev slutsatsen att ett helt nytt vattenverk som kan försörja hela Åstorp vore en bättre lösning.
Men innan NSVA kan gå vidare och planera byggprojektet har de efterfrågat en exakt placering.
– Placeringen är bäst i Kvidinge. Men man vill inte flytta det för långt för det är en massa rördragningar som ska göras, säger Ronny Sandberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.
En bit mark längs med väg 21, öster om Maglabyvägen, har varit tänkt för placering sedan ett tidigt skede. Men nu har man valt att flytta verket en bit öster ut så att det ligger längre ifrån bostadsområdet än vad man tänkt från början.
– Genom den här placeringen så är man längst in i det här verksamhetsområdet, vi äger marken på tre sidor om det hela så vi råder över omgivningarna om det av olika anledningar behöver flyttas eller göra justeringar, säger Ronny Sandberg.
Placeringen, som tagits fram av NSVA i samarbete med tekniska kontoret i Åstorp, var dock inte alla politiker eniga om. Åstorpsalliansen tyckte att ärendet skulle återremitteras för en riskanalys då vattenverket kommer ligga nära väg 21.
– Man har från NSVA uttryckt att man vill ha en placering först och sen gör man utredningar och utformning utifrån det, säger Ronny Sandberg.
Efter en votering blev det trots oenighet en majoritet för ett beslut om att placera verket på den nya platsen. Men ärendet måste också upp i kommunfullmäktige innan saken är helt klar.
Gå till toppen