Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lars-Eric Jönsson: Samma utmaningar för lasarettet i – 140 år

Redan när Helsingborgs lasarett var nybyggt uppstod ett problem som sjukvården fortfarande lider av: underkapacitet. Idag tycks själva ombyggnaden spegla komplexiteten i sjukvården, skriver Lars-Eric Jönsson som läst en högaktuell jubileumstidskrift över en krisande 140-åring.

Pågående sjukhusbygge 2019, interiör från 2011 samt bild från 1973 då Gustav VI Adolf tillbringade sina sista dagar på Helsingborgs lasarett.Bild: Britt-Mari Olsson Eje Sjölander Sonny Thoresen
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Öppningsdagen 1 juli 1879 togs fyra patienter emot på det nya länslasarettet i Helsingborg. Först in var en fyra månaders flicka från Frillestad. Hon kom för en svulst i ryggslutet, opererades, skrevs ut en vecka senare men dog efter ett knappt år. Patient nummer två var en 13-årig pojke från Allerum med nekros, död vävnad, på höger lår och överarm. Den tredje patienten var en 20-årig tuberkulös jungfru från Välinge.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen