Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studie: Mycket gluten i 2-årsåldern ökar risk för celiaki

För barn med förhöjd ärftlig risk att utveckla celiaki spelar det roll hur mycket av de vanligaste glutenlivsmedlen gröt, bröd, pasta och välling som de äter. Det visar en stor internationell studie där även skånska barn följts till de är femton år.

Redan små mängder gluten, motsvarande en skiva vitt bröd om dagen, ökade risken för den autoimmuna sjukdomen celiaki som gör att tunntarmen blir inflammerad.
– Ett dagligt glutenintag över 2 gram då barnen var två år gamla var associerat med 75 procents ökad risk att utveckla celiaki, säger Carin Andrén Aronsson, dietist vid Lunds universitet och huvudförfattare till den vetenskapliga artikel där studien presenterats.
När små barn börjar äta samma mat som övriga familjen, får de i sig mer gluten. Proteinet finns i alla livsmedel där vete, råg och korn ingår, som bröd, gröt, pizza, pasta.Bild: Lars Dareberg
Undersökningen omfattar drygt 6 600 barn som har en genkombination som innebär ökad risk för att utveckla celiaki och som följs i den så kallade Teddy-studien. Den påbörjades 2004 och genomförs i Sverige (Skåne), Finland, Tyskland och USA.
– Det är den absolut största studien hittills och det unika är att den genomförts i fyra länder på samma sätt, på barn med riskgener. Det ökar tillförlitligheten och man har också fört dagbok över vad barnen har ätit, inte bara frågat i efterhand, säger Daniel Agardh, som forskar om celiaki vid Lunds universitet och är ansvarig för studien.
Barnen valdes ut vid födseln med hjälp av blodprov, och kosten följdes i fem år. Resultaten när gruppen nu har en medelålder på 9 år bekräftar tidigare misstankar: ett högt intag av gluten i tidiga år ökar risken för att utveckla celiaki eller förstadier till celiaki.
I västvärldens vita befolkning bär en relativt stor andel på någon av riskgenerna för att utveckla glutenintolerans, runt 30-40 procent. Men de allra flesta av dem utvecklar ändå inte celiaki, trots att alla får i sig gluten under barndomen, betonar Daniel Agardh.
– Resultaten i studien är en pusselbit för att kartlägga vilka faktorer som utlöser celiaki. Det är en kombination av ärftliga faktorer och miljön, säger han.
– Är det så att en infektion, i kombination med högt glutenintag, är den tändande gnistan?
Det blir nästa steg i forskningssamarbetet. Studien har tittat på faktiska samband i en stor grupp, men den visar inte orsakssamband.
I Sverige, som har bland den högsta förekomsten i världen, ligger andelen glutenintoleranta i befolkningen på 2-3 procent. Här har vanan att ge små barn välling och gröt under åratal varit föremål för diskussion. I Teddy-studien var det också fler av de svenska barnen som utvecklade celiaki.
Men även i andra länder ser man en ökad förekomst, exempelvis i USA och Indien.
– Det kan bero på att det blivit vanligare, men också på en ökad medvetenhet om problemet och att man gör fler tester. Celiaki finns främst i länder där man äter vete, säger Daniel Agardh.
Går det att se om det är välling, pasta, vitt bröd eller något annat i barnens kost som är mer riskabelt? Det är också något som studien ska gå vidare med.
Några allmänna kostråd vill Daniel Agardh och Carin Andrén Aronsson absolut inte ge.
– Det är Livsmedelsverkets uppgift. Och jag vill poängtera att två tredjedelar av befolkningen inte bär på några riskgener, och bara ett fåtal av de som är bärare utvecklar celiaki, säger Daniel Agardh.
– Men att plocka bort vete och råg ur kosten innebär att man går miste om viktiga mineral och vitaminer som är svåra att täcka med en glutenfri kost. Kan man äta gluten, så ska man göra det, säger Carin Andrén Aronsson.
Fakta

Celiaki

En autoimmun sjukdom, där immunförsvaret attackerar den egna kroppen. Innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Tunntarmen blir inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska.

De vanligaste symptomen är diarré, gaser i magen, trötthet och viktnedgång.

I länder med övervägande vit befolkning har ungefär 1 procent celiaki, men sjukdomen rapporteras nu från hela världen.

Gå till toppen