Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svensk medaljmiss – norskt guld

Ingen svensk medalj. I stället stal Olav Lundanes showen. Den norske storfavoriten sprang hem sitt fjärde raka guld på långdistans i orienterings-VM.

Norske storfavoriten Olav Lundanes tog sitt fjärde raka guld på långdistans i orienterings-VM.Bild: Remy Steinegger/Norges orienteringsförbund/NTB/TT
Svenske Emil Svensk startade strålande, men gjorde ett stort misstag vid den femte kontrollen. Det kostade honom runt fem minuter, och i förlängningen möjligheten att utmana om medaljerna.
– Jag gick på en riktigt fet bom, jag blev så jävla sur. Jag var helt borta länge, säger Emil Svensk, som slutade på 13:e plats, till SVT.
– Det är jävligt surt. Särskilt eftersom det känns som att jag har haft bra fart annars. Nej, fy fan vad surt.
Ett misstag fällde också världscupledaren Gustav Bergmans chanser. Bergman var väldigt bra med tidigt, men missade vid den nionde kontrollen och tappade dyrbar tid och blev tolva.
Ingen av dem lyckades slå Albin Ridefelt, som blev bäste svensk med en åttondeplats.
De flesta blickarna riktades dock inte mot svensklägret – utan mot Olav Lundanes.
Norrmannen hade tagit tre raka VM-guld på långdistans och gick ut som favorit inför hemmapubliken i Spydeberg i sydöstra Norge. Och han höll för trycket.
31-åringen öppnade starkt, bjöd på en ännu vassare avslutning och tog sin fjärde raka guldmedalj.
– Jag fick en lucka och är väldigt nöjd med loppet. Det var klart att det var lite press, men jag har gjort det förut så jag försökte bara upprepa det, säger Olav Lundanes enligt SVT.
En annan norrman, 20-åriga Kasper Fosser, visade att han kan bli att räkna med i många år framöver. I junior-VM tidigare i år utklassade han motståndet både på medel- och på långdistans och när det var dags för senior-VM fortsatte han att imponera. Junioren blev tvåa bakom Lundanes. Daniel Hubmann, Schweiz, tog brons.
Gå till toppen