Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brand i gammalt stationshus stoppar tågtrafiken

En brand utbröt på Götagatan vid järnvägen i Hässleholm på onsdagskvällen. Vid 21-tiden var större delen av branden släckt. Tågtrafiken har helt stängts av förbi stationen och stoppet kvarstår under torsdagen – och förmodligen även under helgen.

Bild: Läsarbild/Maritha Henriksson
Polisen larmades 17.43. Räddningstjänst och ambulans ryckte också ut till platsen.
– Det är en brand i ett gammalt stationshus som inte är i bruk vad jag förstår det som, sa Jonathan Jansson, teamledare på SOS Alarm, tidigt på onsdagskvällen.
Polisen evakuerade ett gym i närheten av den brinnande byggnaden. Branden misstänks vara anlagd och polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand.
– Vi har hört personer på plats och hållit förhör med vittnen som gjort iakttagelser om att personer rört sig kring byggnaden innan branden bryter ut och sedan sett personer lämna, säger Katarina Rusin, presstalesperson på polisens ledningscentral.
Branden utbröt intill järnvägen, och för att räddningstjänsten skulle kunna arbeta ostört stoppades tågtrafiken helt eftersom strömmen behövde stängas av.
– Det är omfattande skador vid brandplatsen. Slutbesiktningen kommer vara någon gång under morgonen, först då kan man sätta någon riktig prognos. Så det komma vara stopp imorgon också, säger Stefan Wallgren på Trafikverkets presstjänst.
Resenärer får alltså räkna med stora problem att åka via Hässleholm även under morgondagen och Trafikverket uppmanar att ta alternativa resvägar eller färdmedel.
– Det är stora skador på anläggningen som påverkar trafiken norrut, det kan ta lång tid att fixa det men om det tar en dag, två dagar eller en vecka, det vet jag inte ännu, säger Denny Josefsson på Trafikverkets presstjänst till TT.
Bedömningen är att ingen trafiken kan komma igång norrut förrän tidigast på måndag. Men för tågen söderut ser prognosen ljusare ut.
– Förhoppningsvis kan det vara igång redan imorgon, men det är oklart, säger Denny Josefsson.
Såväl fjärrtåg, som Öresundståg och Pågatåg påverkas. Ett tåg med cirka 350 passagerare evakuerades med anledning av branden.
Vid 21-tiden hade räddningstjänsten släckt den större delen av branden. Över 30 personer har deltagit i arbetet. Hela byggnaden har totalförstörts.
– Nu avvaktar vi besked från en eldriftsansvarig på Trafikverket om att det är skyddsjordat så att vi kan släcka de sista kabelbränderna, sa Per Friis, yttre befäl och räddningsledare för insatsen, vid nio på kvällen.
Skånetrafiken beställde ersättningsbussar på berörda sträckor.
– Vissa tåg går vissa delar av vägen, vi hämtar upp där de inte kommer fram på grund av att det inte är ström, säger Titti Unosdotter på Skånetrafikens presstjänst.
SJ kunde omleda några av sina tåg, vilket resulterade i längre restid för resenärerna. För de andra tågen sattes ersättningsbussar in.
– Vi hade behövt ett trettiotal, men har fått fram åtta, men vi jobbar på att lösa resten, så Carina Axelsson vid SJ:s presstjänst strax efter åtta.
Ann-Charlotte Karlsson stod på centralen i Malmö för att komma hem till Bromölla.
– Vi åkte hit för att se Albin Lee Meldau, men när vi hörde om branden tänkte vi att vi måste börja ta oss hem så det inte blir ännu värre senare, så vi hörde bara några låtar, säger hon.
Hon och hennes sällskap väntade på Skåneexpressen vid rätt hållplats. Busschauffören började då plocka upp personer vid busshållplatsen bakom.
– Bussen fylldes innan bussen kom fram till oss. Man kan ju inte börja bakifrån i kön, det var dålig stil.
Istället fick de ställa sig vid hållplatsen för ersättningsbussar där ett hundratal andra väntade med stora resväskor och barnvagnar.
Bild: Läsarbild/Frode Thorsén
Gå till toppen