Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Tjernobyl om igen.

Tjernobyl idag. Den enorma hangarliknande stålkonstruktionen ska förhindra att radioaktivt damm sprids från olycksplatsen.Bild: Sergei Supinsky
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
En mystisk explosion förra veckan vid en rysk militär testanläggning har orsakat markant förhöjda strålvärden i den närmaste omgivningen.
Fast först hävdade det ryska försvarsdepartementet att strålningsnivåerna var oförändrade. Sedan uppgav lokala myndigheter i staden Severodinsk, nära olycksplatsen, att en tillfällig ökning av strålningen uppmätts. Därefter kom nya bud från Rysslands statliga väderinstitut: strålningsnivåer på upp till 16 gånger det normala hade uppmätts efter olyckan, som ska ha inträffat på en havsplattform i Vita havet nära Archangelsk.
Det "normala" är i det här fallet 0,11 mikrosievert i timmen, vilket innebär att även den förhöjda strålningen skulle ligga en bra bit under gränsen för vad som är farligt för människor.
Ingen anledning till oro således. Om det nu går att lita på ryska myndigheter i sammanhang som dessa.
De som bor i trakten tycks inte göra det. När olyckan blev känd rusade människor till apoteken för att köpa jodtabletter.
På tisdagen (13/8) uppgavs så att de 500 invånarna i byn Njonoksa, väster om Severodinsk, skulle lämna sina hem, senast under onsdagen. Inte för strålningens skull utan på grund av det "arbete" som skulle utföras på anläggningen där explosionen inträffade. Uppgifterna om evakuering avfärdade guvernören i Archangelsk i sin tur som "absurda".
För dem som sett rosade tv-serien Chernobyl, och då påmints om hur sovjetiska myndigheter i det längsta försökte dölja omfattningen och konsekvenserna av denna kärnkraftskatastrof, vilar något välbekant över händelseutvecklingen.
Fem personer ska ha dödats vid explosionen, men absolut inget tyder på att olyckan kan jämföras med Tjernobyl. Bortsett från att de ryska myndigheternas agerande tycks gå igen: förtiga, förneka, förleda. I det längsta. Det är systemet och statens intressen som ska skyddas till varje pris. Människors liv och hälsa kommer i andra hand. Som i Sovjetunionen 1986 så ock i Ryssland 2019.
Gå till toppen