Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hängmattorna i Järnvägsparken i Ängelholm vandaliseras

I flera av Ängelholms parker är det möjligt för besökare att koppla av i en hängmatta. Men i Järnvägsparken har mattorna inte fått hänga ifred för vandaler.

Det misstänks vara gäng som ligger bakom vandaliseringen. Därför har antalet mattor i Järnvägsparken minskats. ”Nu hänger bara en kvar, men den verkar får vara i fred” säger Erika Lennartsson.Bild: Niklas Gustavsson
Få saker är så förknippade med sommar och avkoppling som en hängmatta. Sedan flera år erbjuder också Ängelholms kommun besökare i stadens parker en chans att varva ner och låta sig sakta vaggas under trädkronorna.
Det började redan 2015. I samarbete med biblioteket lät dåvarande parkingenjören Hanna Hanzén skapa ett utebibliotek i Järnvägsparken. Hängmattor hängdes att ligga i och lådor med böcker ställdes ut.
– Biblioteket hoppade av samarbetet efter ett par år, men hängmattorna blev väldigt populära. Efter önskemål har vi har även hängt upp mattor i Valhall park, i Björkhagen och vid Vejbybadet, säger Erika Lennartsson, driftschef på intraprenad i Ängelholm.
Problemet är bara att mattorna inte får hänga i fred. Åtminstone inte de i Järnvägsparken.
– Där har det genom åren varit många mattor som skurits sönder eller skurits ner. I år har det varit något lugnare, med bara sex förstörda mattor, säger Erika Lennartsson.
Mattorna kostar 550 kronor stycket och inför sommaren köpte kommunen upp ett litet lager. Men trots att de varit populära är det inte säkert att hängmattorna kommer att vara kvar nästa sommar.
– Personligen hoppas jag ju det. De är ett trevligt inslag i miljön och det är angenämt att ligga och titta upp i lövverket. Men om mattorna ska vara kvar hänger på vad den nye parkingenjören tycker, vem det nu kan tänkas bli, säger Erika Lennartsson.
Gå till toppen