Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ljungbyheds Gammelmarknad — ett sätt att träffas

Bland knallar, heliumballonger och godisremmar stöter man alltid på någon man känner. Det är Ljungbyhedsborna ganska eniga om när de strosar runt på Gammelmarknaden.

Trots hotande regnmoln var det folkmyller på Ljungbyheds gator under Gammelmarknaden.Bild: Annsofie Wieland
Tunga grå moln hängde hotande över den årliga marknaden i Ljungbyhed på fredagen. Men det skrämde inte iväg besökarna – även om en del marknadsplatser stod tomma.
– Det kanske är lite färre än i fjor, säger Inger Nilsson som står i Färingtofta Röda korsets stånd.
Ändå säljer de bra av sina 1 000 lotter där man bland annat kan vinna hembakat fikabröd. Några som köper är Karoline och Mattias Lexenius. De brukar besöka marknaden, även om det oftast är i Miljöpartiets tält.
Karoline Lexenius köpte lotter av Ulla Andersson och Inger Nilsson i Färingtofta Röda korsets marknadsstånd.Bild: Annsofie Wieland
– I år är vi här privat. Det är mysigt att gå här, säger Mattias Lexenius.
Vad är det bästa med marknaden?
– Munkarna! Säger Karoline Lexenius.
Det luktar friterat blandat med söta godisremmar och i folkvimlet guppar en och annan heliumballong. Gammelmarknaden är ett bra ställe att visa upp sig på, tycker företagaren Christoffer Lundblad.
Något för hunden? På Gammelmarknaden säljs allt från trätofflor till plastpåsar.Bild: Annsofie Wieland
– Här får man en personlig kontakt, så jag gör det här istället för att göra ett postutskick, säger han.
Han driver företaget Lundblads teknik och service och i år tyckte han att det var dags att visa upp sig på hemmaplan.
– Annars gör jag mycket jobb iväg härifrån, säger han.
Christoffer Lundblad passade på att visa upp sig och sitt företag på marknaden. Ett bra tillfälle att träffa folk personligen, tycker han.Bild: Annsofie Wieland
För vissa är marknaden ett kärt återseende – för andra är det första gången. Men gemensamt för många är att man stöter på någon man känner.
– Jag har inte varit på marknaden på säkert tio år, säger Janette Premholt.
Hon strosar runt längs marknadsknallarna tillsammans med familjen bestående av fyra generationer, sin egen mamma, sina döttrar och sitt barnbarn.
Fyra generationer på marknad. Från vänster har vi Thilde Premholt, Nowalie Malmberg, Martin Andersson , Julia Malmberg, Jane Barrit och Janette Premholt.Bild: Annsofie Wieland
– Det är första gången jag är här, det är mysigt. Vi är nyinflyttade så vi strosar mest runt och kollar i stånden, säger Julia Malmgren.
Hennes dotter Nowalie Malmgren och lillasyster Thilde Premholt har båda var sin heliumballong som studsar mot deras huvuden när vinden tar tag i dem.
– Den här och den var finast, säger Thilde Premholt och drar sin ballong intill sig.
Marknaden fortsätter på lördagen. Då är tiderna klockan 10-16, med barnteatern Pettson & Findus i parken klockan 11 och 13.
Bengt Wikström och Börje Norén spelade i Centerpartiets marknadstält.Bild: Annsofie Wieland
Gå till toppen