Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pedagog och konstnär med ett socialt patos

Margareta Törnquist Westling har levt ett liv fyllt av musik, måleri och rörelse. Men stoltast av allt är hon för sitt arbete för barn som specialpedagog. Ett patos som hon ärvt från sin mamma och uppväxten i Sveg.

Margareta Törnquist med sin ögonsten, hunden Chiquitita, på balkongen hemma i Ängelholm.Bild: Charlotte Ljunggren
Numera är Ängelholm hennes hemort och på väggen hemma hänger bland -annat ett av hennes verk, en färgglad och -naivistisk oljemålning av Stortorget i Ängelholm under 1940--talet.
Här finns också målningar av henne själv och mannen Jan, hembygden längs Ljusnan och naturen i -Skåne.
I över trettio år bodde hon i ett stort hus på landet i Skepparkroken. Där återupptäckte hon måleriet och satte igång att skapa. Här föddes också hennes ögonsten, den afrikanska lejonhunden Chiquitita, en rhodesian ridgeback. Chiquitita kom i en av tre kullar, tillsammans med tio andra valpar, då Margareta och Jan drev en kennel.
I lägenheten finns också målningar av Margaretas farbror Eric Westling, känd målare och tecknare, även han född i Sveg. En av hans målningar heter ”Barnatro”, efter hans farbror Ejnar Westlings mest kända verk. Ejnar Westling, populärmusikkompositör och turnerande musiker i Frälsningsarméns musikkår i Stockholm.
För Margareta Törnquist har både måleriet och musiken kommit till henne som inspiration. Hon är både självlärd och utrustad med absolut gehör. Hon sjöng för sonen Jens när han var barn och tog snabbt ut tonerna på pianot.
Hon samlade senare sin repertoar i sångboken för barn ”Musik från topp till tå” som kom ut 1984 tillsammans med Thomas Sahlin. Musiken blev också ett verktyg när hon arbetade i grundskolan, med barn som hade speciella behov.
– Jag hade idéer om hur jag kunde arbeta med musik. Att få barnen att tro på sig själva var det viktigaste, berättar Margareta.
Numera sjunger hon ofta för de äldre på boendet Rönnero i Ängelholm. Det blir både egna sånger och Evert Taube.
Vägen från Sveg ner till Skåne gick via Stockholm, där hon bodde i arton år. Där jobbade hon som mannekäng i sin ungdom och som fritidspedagog och simlärare. Mannen Jan mötte hon på Mälarhöjdsbadet.
– Jag såg honom direkt och tänkte: ”Gud vilken vacker man”!
De blev ett par. Efter dottern Carina kom sonen Jens. Så småningom fick Jan jobb som försäljningschef på Findus i Bjuv och flyttlasset gick till Skåne.
I Skåne hade Margareta dock befunnit sig långt tidigare. Hennes familj flyttade från Sveg till Eslöv och somrarna tillbringade de hos mammans väninna i Ljungbyhed. Senare utbildade sig Margareta också till specialpedagog på Lärarhögskolan i Malmö.
Margareta tänker tillbaka på uppväxten i Sveg och minns med lycka lördagarna uppe på fjället då det var dags för skidåkning och sedan varm choklad framför brasan. I Sveg präglades livet för barnen av sport och gymnastik. Margareta tränade och tävlade i elitgymnastik och kom tvåa i Norrlandsmästerskapen.
– Som elitgymnast kunde jag göra ”rondat flickflack” med tre hopp! säger hon stolt och minns sin blå sidengymnastikdräkt.
Hennes far var lokförare och mor sjuksköterska och ordförande för socialdemokraterna i Sveg.
– Mamma hade en fattig uppväxt och engagerade sig politiskt för att hon ville göra bättre för barn.
Själv engagerade sig Margareta i den lokala politiken i Ängelholm och satt bland annat i barn- och utbildningsnämnden och i kommunfullmäktige. Efter flera år som kristdemokrat blev hon senare moderat. Hennes största bedrift blev Pyttetåget, en idé hon fick från Köpenhamn. Hon lade en motion i kommunfullmäktige och skaffade sponsorer.
– Jag ville visa vår vackra stad, hav och strand och byggnader, fortsätter Margareta.
Snart går flyttlasset igen. Efter nio år i Ängelholm väntar ett nyinköpt hus i Magnarpsstrand nära havet. Något både Margareta och Jan längtar efter.
Fakta

Margareta Törnquist Westling

Aktuell: Fyller 80 år idag.

Född: I Sveg i Härjedalen.

Bor: I Ängelholm.

Gör: Pensionerad special-pedagog samt målare.

Familj: Mannen Jan, 78. -Dottern Carina, 58, läkare. Sonen Jens, 46, avdelningschef på SKF. Elva barnbarn. Hunden Chiquitita, 11.

Gillar: Att promenera med hunden och lyssna till Chopin.

Firar födelsedagen: Middag tillsammans med familjen på Klitterhus i Ängelholm.

Gå till toppen