Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utlämning av sprängmisstänkt prövas i Malmö

Nu prövas den danska begäran att få en 22-årig svensk utlämnad, eftersom han misstänks vara inblandad sprängdådet i Köpenhamn den 6 augusti. Den andre misstänkte svensken är på fri fot.

Skadorna blev omfattande på den danska skattemyndighetens byggnad på Østerbro i Köpenhamn, som den 6 augusti utsattes för ett sprängdåd. Arkivbild.Bild: Olafur Steinar Gestssoon/Ritzau Scanpix/TT
22-åringen, som kommit till Rättscentrum i Malmö i shorts och t-shirt, sitter med ett blått badlakan över huvudet när förhandlingen inleds. Men på domarens begäran lyfter han på badlakanet och visar sitt ansikte för rätten, med ryggen mot åhörarplatserna.
Åklagare Kristina Lindhoff Carleson, som har en dansk polis vid sin sida, begär honom häktad med anledning av en nordisk arresteringsorder. Men 22-åringens advokat, Anders Malm, upprepar som väntat att han motsätter sig utlämning till Danmark.
Åklagaren begär också att beslagtagna föremål som datorer, mobiltelefoner, usb-stickor och minneskort utlämnas till Danmark, men 22-åringen motsätter sig även detta.
Sedan får åhörarna gå ut.
Även om domstolen säger ja till den danska begäran kan utlämningen komma att dröja.
– Om han motsätter sig har han rätt att överklaga beslutet. Då får det vänta tills det finns ett lagakraftvunnet beslut, säger Måns Biörklund, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, före förhandlingen.
Den andre svensken som är misstänkt för inblandning, en 23-åring, är internationellt efterlyst.
– Båda misstänks vara gärningsmän bakom sprängningen, sade Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen efter gripandet av 22-åringen.
Dansk och svensk polis har samarbetat i utredningen och flera husrannsakningar har genomförts i Sverige. Polisen tror sig ha hittat den bil som användes vid dådet.
Två personer fanns inne i den danska skattemyndighetens byggnad när den kraftiga sprängladdningen detonerade bara 60 centimeter från entrén, men de klarade sig oskadda. Däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen.
Dansk polis har sagt att sprängmedlet var av en typ som bland annat används industriellt, exempelvis vid rivningsarbete. Skadorna på byggnaden blev omfattande – byggnadens fasad raserades och fönsterrutor krossades av tryckvågen.
Fakta

Sprängdådet mot skattemyndigheten

Två personer befann sig i skattemyndighetens byggnad när den kraftiga explosionen inträffade sent på kvällen den 6 augusti.

Ingen av personerna kom till skada, däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen. Personen fick söka vård.

Sprängmedlet hade enligt polisen placerats runt 60 centimeter från ingången till byggnaden. Byggnadens fasad raserades och fönsterrutor krossades av tryckvågen.

Dagen efter sade dansk polis att tidpunkten för dådet, klockan 22.15, tydde på att gärningsmännen inte velat skada någon eftersom byggnaden kunde antas vara tom.

Källa: Ritzau

Gå till toppen