Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bergman tog Sverige till VM-guld

Orienterings-VM i Norge avslutades på bästa sätt för Sverige – med ett sensationellt guld. Efter damernas guld tog även de svenska herrarna den ädlaste medaljen i stafetten sedan suveräne ledaren Norge bommat i ledning och helt missat prispallen. Det är första gången på 43 år Sverige vinner båda stafetterna i orienterings-VM.

Johan Runesson, Gustav Bergman och Emil Svensk jublar över sitt sensationella VM-guld i stafett.Bild: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT
Vilket dygn för Gustav Bergman. Ravinenlöparen följde upp sin silvermedalj i fredagens medeldistans med att föra Sverige till guld i VM-stafetten.
Det kunde nästan ingen tro efter den andra sträckan då Sverige låg nästan en och en halv minut efter Norge.
Då kom den stora scenförändringen. Den norske löparen Magne Dæhli bommade helt vid den 14:e kontrollen och föll genom resultatlistan på den sista sträckan medan Gustav Bergman gjorde ett perfekt vägval och rusade till en överlägsen ledning på, som mest, över två och en halv minut.
– Jag förstod redan efter varvningen att jag skulle ta det här för jag såg att Magne sprang och tittade bakåt hela tiden, säger Gustav Bergman till SVT och fortsätter:
– Då förstod jag att han var stressad.
I mål var den svenska segermarginalen 1.34 till Finland som överraskande tog silver, med Frankrike på bronsplatsen. I det svenska laget sprang även Johan Runesson och Emil Svensk.
Norrmannen Dæhli slutade femma, 1.55 efter Sverige.
Stafettsegern är den fjärde svenska guldmedaljen på de sex tävlingar som sprungits i mästerskapet. Den första på herrsidan.
Det är fem år sedan Sverige senast vann en herrstafett i VM.
– Det var alldeles för länge sedan sist, säger Bergman till SVT.
Senast Sverige vann både herr- och damstafetten i ett VM var 1976.
Gå till toppen