Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svamprallyt i gång – dräller av kantareller

Den som inte varit nöjd med den bitvis kyliga sommaren kanske kan finna hösttröst i skogen. 2019 ser ut att bli ett riktigt kantarellår och den gula godheten står nu redo att plockas i skogar runt om i landet.

Kantarellerna har trivts i sommarens lite kyliga och blöta väder. Nu, och ett par veckor framåt, är det skördetid. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/TT
Redan i juli kom rapporter om att kantareller i massor hittats på flera platser i Sverige och det var bara början på vad som verkar bli en riktig svampfrossa.
– Den här kantarellboomen har hållit i sig. På vissa håll i landet har det varit gott om kantarell så man kan nästan säga att det är ett kantarellår, säger Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Men skogen har inte lyst gul med kantareller riktigt överallt. På de ställen som haft torra sommarmånader, exempelvis Gotland, har svamparna mest lyst med sin frånvaro. Dock är hoppet inte ute för att även sommartorra platser ska få en ordentlig rotblöta och svampskjuts under hösten.
– Jag tyckte att jag såg att SMHI sa det ska komma något regnoväder de närmaste dagarna, så det ser absolut lovande ut för kantarellerna de närmaste veckorna, säger Michael Krikorev.
Anledningen till att det finns så mycket kantareller i år är att vi har haft ett ganska typiskt svenskt sommarväder.
– Kantarellen trivs med en klassisk svensk sommar när det inte är för varmt med lite regelbundet regn då och då under hela sommaren. Då hinner kantarellen växa till sig för den växer långsamt.
Tyvärr betyder det också att en annan delikatess, karljohansvampen, inte lär vara så synlig denna höst.
– Det är antingen kantarellår eller karljohanår. Det är sällan det är både och för de vill ha olika vädertyper.
Men var ska man då leta om man vill hitta kantareller i höst? På det finns inget enkelt svar eftersom svamparna kan växa i väldigt olika miljöer. Det kan dock vara idé att söka sig till en ”tråkig” skog, säger Michael Krikorev.
– Kantarellen växer med flera olika trädslag och med både barr- och lövträd. Framför allt trivs de i lite mossig barrskog med gran. De kan även finnas i ganska unga granplanteringar, som bara är 30- 40 år gamla – skog som ser rätt tråkig ut och inte har de här stora flerhundraåriga träden.
Fakta

Länktips för svampplockare

Svampexperten Michael Krikorevs tips för den som vill hitta svamp:

Det finns flera Facebookgrupper för svampintresserade. Den största är Svamp-klapp som har över 45000 medlemmar och hundratals dagliga inlägg. Den som lägger upp en bild av sin svamp brukar få snabb hjälp med artbestämning.

SMHI:s nederbördskartor visar var det har regnat. De kan ge en god fingervisning om var det är lönt att leta efter svamp.

Artportalen.se rapporteras en del svampfynd in. De går att söka genom att ange svampsort, region och tidsperiod.

Svampguiden är en webbsajt som fungerar som forum för svampintresserade. Där publiceras även rapporter om svampförekomst och fakta med bilder om matsvampar.

Sveriges mykologiska förening har sajten Svampar.se. Där finns förstås information om olika svampar men också tips på svamprelaterade aktiviteter och kurser.

Fakta

Råd för svampplockare

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet").

Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Gå till toppen