Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill införa digitalt vaccinationsregister

Alla vaccinationer ska samlas på ett och samma ställe, om regeringen får som de vill. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Regeringen vill införa ett digitalt vaccinationsregister som ska göra det enklare för patienter och sjukvård att ha koll på vilka vaccinationer människor har tagit. En snabbutredning har därför tillsatts.
– Vi hoppas att få till det väldigt snart, förhoppningsvis inom två år om inte förstudien visar några väldigt svåra integritetsfrågor, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Svenska Dagbladet.
Tanken är att registret, obligatoriskt och med en samlad vaccinationshistorik, ska minimera risken för under- och övervaccinering. Enligt SvD anses Sverige ha ett bra integritetsskydd jämfört med andra länder, men det bygger på att data sparas i pappersformat. Därför kan lagstiftning behöva ändras så att skyddet blir detsamma för det digitala registret, enligt Ygeman.
Gå till toppen